Huis voor democratie en rechtsstaat

Oud: Toolbox First Time Voters EP2019

Mensen die meteen gaan stemmen vanaf de eerste keer dat ze kiesgerechtigd zijn, blijven dat vaak hun hele leven lang doen. De beste strategie om de opkomst op lange termijn te bevorderen is dan ook om jonge kiezers actief te benaderen in de campagneperiode.

ProDemos stelt daarom lesvormen, trainingen en ondersteunend materiaal beschikbaar voor activiteiten en lessen die gericht zijn op het mbo.


Tip: Nieuws in de klas
Om uw leerlingen voor te bereiden op de verkiezingen voor het Europees Parlement kunt u ook gebruik maken van de gratis Nieuwsservice van Nieuws in de klas.


Toelichting op de toolboxen

Twee versies – er zijn twee versies van de Verkiezingsspecial EP2019 voor het mbo: een voor niveau entree + 2, en een voor niveau 3+4.

Filmpjes – de link naar de filmpjes (1 per gastles) zit in de PowerPointpresentatie verwerkt. Je komt er door op de afbeelding te klikken en de link staat ook in de handleiding. Let op: Afhankelijk van de actualiteiten rondom de Brexit kies je het juiste filmpje uit het afspeellijstje.

Young Voice – de werkvorm met Young Voice kun je pas na de lancering van deze stemhulp uitvoeren. Tot die tijd kun je langer tijd besteden aan andere werkvormen. Zie hiervoor de handleidingen. 

Toolbox voor mbo entree / niveau 2


Toolbox voor mbo niveau 3/4


Filmpjes


Hoe zit de Europese politiek in elkaar? (zonder Brexit)


Hoe zit de Europese politiek in elkaar? (als de Brexit doorgaat)


Hoe werken de Europese Parlementsverkiezingen? (zonder Brexit)


Hoe werken de Europese Parlementsverkiezingen? (als de Brexit niet doorgaat)