Huis voor democratie en rechtsstaat

Mbo-gastles Belastingbazen (niveau 3/4)

Studenten weten niet altijd dat veel voorzieningen (waar zij zelf ook gebruik van maken) worden geregeld door de overheid. Wie betaalt hiervoor? Welke politieke keuzes zouden zij zelf hierover maken? In deze interactieve werkvorm krijgen studenten de functie van raadslid in de fictieve gemeente Lozum en mogen zij beslissen over de uitgaven. Lukt het ze om binnen de begroting te blijven? Hoe pakken ze dat aan?

Onderdelen:

 • Welkom en filmpje
  In het filmpje introduceert de burgemeester van Lozum de opdracht.
 • Ronde 1: Welke taken horen bij de gemeente?
  De studenten maken vanuit hun rol als raadslid een keuze of er in Lozum wel of geen geld naar bepaalde voorzieningen moet gaan.
 • Ronde 2: Basis of uitgebreid?
  De gemeenteraad beslist nu over de voorzieningen waar de meerderheid in de vorige ronde vóór gestemd heeft. De vraag is: moet er ‘veel’ of ‘weinig’ geld besteed worden aan deze voorzieningen? De raadsleden kunnen kiezen uit twee varianten (basis of uitgebreid).
 • Ronde 3: Groepsopdracht – wijzigingsvoorstellen & stemming
  Er is een tekort of een overschot op de begroting. De raadsleden maken in groepjes een voorstel voor veranderingen in de uitgaven van de gemeente, zodat de begroting gaat kloppen. Nadat er kritische vragen gesteld over de verschillende voorstellen, wordt er over de voorstellen gestemd.
 • Ronde 4: De invloed van politieke keuzes
  De studenten gaan in gesprek over de invloed van de gemaakte politieke keuzes. Voor wie van deze inwoners zou de begroting nu goed uitpakken? Voor wie minder? Op welke onderdelen?
 • Ronde 5: Links en rechts, wat betekent dat eigenlijk? (optioneel)
  Hebben de studenten door de keuzes die ze in deze gastles gemaakt hebben al (meer) een idee of ze links of rechts georiënteerd zijn?

Doelgroep: mbo-niveau 3/4
Duur: 75 – 110 minuten (een verkorte variant van minimaal 60 minuten is ook mogelijk)
Onderwerp: macht en zeggenschap, politieke besluitvorming
Beschikbaar: doorlopend

terug naar het overzicht van de mbo-gastlessen –>