Huis voor democratie en rechtsstaat

NECE: Netwerk voor burgerschapsonderwijs in Europa

nece-newsletter Networking European Citizenship Education (NECE) is een netwerk van Europese organisaties die activiteiten organiseren om burgerschapseducatie te bevorderen. ProDemos is een van de leden van dit netwerk. Het doel van NECE is om internationale discussie te bevorderen over belangrijke onderwerpen op het terrein van ‘civic education’.

NECE organiseert internationale conferenties en projecten, en brengt op deze manier wetenschappers, docenten & trainers en beleidsmakers samen op Europees niveau.

NECE conferentie 2015

Van 22 – 24 oktober 2015 vond de NECE-conferentie plaats in Thessaloniki (Griekenland). Een verslag volgt binnenkort.

NECE conferentie 2014

Behalve het jaar van de Europese Verkiezingen, is 2014 ook het jaar waarin we herdenken dat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden begon. Dit feit is aanleiding voor de NECE-partners om te kijken naar Europa vandaag en morgen. Welke conflicten spelen er vandaag in Europa en hoe gaan wij daarmee om? Welke rol spelen fenomenen als nationalisme en populisme? Zijn er in onze discussies over Europa taboes die doorbroken moeten worden? Moeten wij de hele discussie over Europa anders voeren en hoe dan? En vooral: welke rol speelt burgerschapseducatie bij al deze aspecten?

Van 16 – 18 oktober was de jaarlijkse NECE-conferentie in Wenen. Lees hier de blog met het verslag van de bijeenkomst: http://blog.nece.eu/

NECE conferentie 2013

Van 14 tot en met 16 november 2013 vond een NECE-conferentie plaats bij ProDemos in Den Haag. Het onderwerp was: ‘The European Union and the promise of democracy: What can citizenship education and civil society contribute?’

Bekijk  hier de conferentieverklaring.

Hoe ziet Europa er in 2030 uit? Krijgt de Unie een top-downbestuur of neemt de bevolking juist zelf het heft in handen? Gaat het proces van eenwording verder of drijven de landen weer uit elkaar?

Aan de hand van deze twee vragen werkten mensen van het NECE-netwerk tijdens een ProDemosworkshop vier scenario’s uit, die in dit animatiefilmpje worden geschetst. Welk scenario staat  jou het meeste aan?