Huis voor democratie en rechtsstaat

Met de klas naar Fort De Bilt

Fort De Bilt kinderen

Welke regels zijn er nodig in ons land? Wat is eerlijk en hoe bepaal je dat? Op Fort De Bilt in Utrecht maken kinderen van 10 tot 14 jaar op een leuke en laagdrempelige manier kennis met democratie en rechtsstaat.

Fort De Bilt: een bijzondere en beladen plek

ProDemos beheert sinds 2017 Fort De Bilt, een bijzondere plek in Utrecht met een beladen geschiedenis. Ooit maakte het Fort onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie en in de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als fusilladeplaats, waar 140 verzetsstrijders werden vermoord.

Ons educatieve programma koppelt deze beladen geschiedenis aan hedendaagse voorbeelden van onrecht en verzet. Onze democratische rechtsstaat is zeer waardevol, maar ook kwetsbaar. Op Fort De Bilt leren kinderen daarom over het verleden, kijken ze naar hun eigen gedrag in het heden en gaan ze op ontdekkingsreis in de toekomst. Het programma laat kinderen op een toegankelijke en leuke manier kennismaken met en nadenken over democratie en rechtsstaat.

Met ons educatieve programma op Fort De Bilt richten we ons in de eerste plaats op leerlingen uit de regio Utrecht. Fort De Bilt maakt deel uit van hun leefwereld, hun lokale geschiedenis en is een herinnering aan een periode waarin de democratische rechtsstaat aan de kant werd gezet.

Bekijk de trailer

Bekijk de trailer voor het educatieve programma op Fort De Bilt:

Schrijf je klas in via ons reserveringssysteem.

Programma Fort De Bilt

Het programma bestaat uit drie onderdelen, waarin verleden, heden en toekomst de focus hebben:

 • Ontdek het Fort!
 • Ken Jezelf Kazerne
 • Terra Nova Minimaatschappij

Ontdek het Fort!

Ontdek het Fort! is een GPS-speurtocht met tablet, waarin leerlingen het hele Fort ontdekken. De speurtocht leidt de kinderen langs het monument, de naamstenen en de kazemat. Op de tablet verschijnen vragen, waarop de leerlingen ter plekke het antwoord moeten zoeken. Zo komen ze in aanraking met de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan.

Utrecht, 20170410, Fort de Bilt, foto Bart van Vliet

Ken Jezelf Kazerne

In de Ken Jezelf Kazerne mogen leerlingen overal aankomen. Ze moeten knoppen indrukken, kleppen optillen, zakjes op een weegschaal leggen, bordjes verhangen en ga zo maar door. Ze gaan op zoek naar informatie, lossen puzzels op en vormen hun eigen mening. Daarbij worden ze uitgedaagd om stil te staan bij hun eigen gedrag en gewoonten. Welke vooroordelen hebben ze zelf en hoe gedragen ze zich in een groep?

De leerlingen werken in tweetallen op het Fort, maar kunnen thuis of op school via internet een persoonlijk certificaat printen, waarop een terugblik staat op het bezoek. Ook geeft het certificaat positieve feedback op de keuzes die ze in de tentoonstelling hebben gemaakt.

Terra Nova Minimaatschappij

Hoe zou de wereld eruitzien als je haar zelf mocht inrichten? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij maken leerlingen samen de wereld waarin ze zelf zouden willen wonen. De grote uitdagingen van de samenleving komen tot leven en stellen je moreel kompas op de proef. Kinderen verkennen hun eigen mening en die van de ander. Want met wie deel je je gevangen vis? En hoe lang zorg je voor een zieke kampgenoot? Wat is eerlijk en welke regels zijn er nodig? Het prijswinnende concept Terra Nova oogst veel lof, omdat het als een manier wordt gezien om kinderen op te leiden tot kritische burgers.

Hoe werkt Terra Nova?

In groepjes volgen leerlingen in Terra Nova een verhaallijn op een onbewoond eiland. Elk team verkent wat er nodig is voor hun eigen ideale samenleving.

In plaats van abstracte begrippen gebruikt Terra Nova concrete gebeurtenissen op het eiland. Want van wie zijn de kokosnoten aan de boom? En hebben net aangespoelde schipbreukelingen dezelfde rechten als jij?

De begeleider van ProDemos verdeelt de leerlingen over de eilanden, voordat hij of zij het eerste vraagstuk bespreekt. Met Discussiekaarten stellen leerlingen elkaar kritische vragen. Meningmunten zorgen voor een gelijk aantal spreekmomenten tussen de spelers. Rollenkaarten helpen de leerlingen hun eigen taak binnen het proces van discussiëren en het bedenken van oplossingen goed uit te voeren. Door het plaatsen van de houten speelstukken (vissen, hutten, nieuwelingen) laten de leerlingen zien hoe hun minimaatschappij eruit moet zien.

De teams bespreken elk vraagstuk eerst onderling, daarna worden de verschillende ideeën uitgewisseld met de rest van de groep. De begeleider ondersteunt kritische reflectie over deze uitkomsten. Ook koppelt de begeleider de vraagstukken aan de realiteit. Hoe werkt dit in Nederland en op andere plekken in de wereld? Wat zijn de gevolgen van de verschillende samenlevingsvormen? Welke waarden zien we terug in de ideeën en wat kunnen we daarmee in ons dagelijks leven?

Op deze manier werken leerlingen onder andere aan burgerschapshoudingen, -vaardigheden en -kennis (domeinen Democratie, Participatie en Identiteit). Ook raken ze betrokken bij maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast ontwikkelen ze hun communicatievaardigheden en probleemoplossend vermogen. Ze stimuleren hun creatief denken, samenwerkingsvaardigheden en oefenen hun kritische meningsvorming door situaties van een andere kant te bekijken. Omdat ze om moeten gaan met andere meningen dan die van henzelf, leren ze ook van elkaar.

Een voorproefje van Terra Nova zien? Brandpunt speelde het spel met politici.

Praktische informatie

 • Het programma  is gemaakt voor kinderen van 10-14 jaar
 • De groepen kunnen maximaal 35 leerlingen groot zijn
 • Het programma op Fort De Bilt is te boeken op maandag, dinsdag en donderdag
 • Het programma is te boeken in de ochtend (9.15 tot 11.30 uur) of middag (12.15 tot 14.30 uur)
 • Het programma kost 4 euro per leerling (werkelijke aantal)
 • Maak per klas één boeking
 • Schrijf je klas in via ons reserveringssysteem.

NB: Voor scholen in De Bilt en in Utrecht staat in het boekingsformulier een optie voor gesubsidieerd busvervoer.

Adres:
Fort De Bilt
Biltsestraatweg 160
3573 PS Utrecht

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar Jelmer van der Zee, projectleider van Fort De Bilt.

Bekijk ook de ProDemos onderwijsbrochure voor Fort de Bilt.

Spelregels

 • Wij verwachten van de school dat deze zorgt voor voldoende begeleiders voor de groep.
 • Het programma is geschikt voor minimaal 12 en maximaal 35 scholieren. Als een groep door tegenvallende interesse minder dan 12 deelnemers telt, kan ProDemos annuleringskosten van 250 euro in rekening brengen.
 • Als je het bezoek zelf wilt annuleren, geef dit dan minstens 21 dagen (3 weken) vóór de datum van de bijeenkomst door aan ProDemos. Gebeurt dit later, dan brengt ProDemos ter compensatie van de gemaakte kosten een bedrag van 250 euro per bijeenkomst in rekening.
 • Ook wanneer een bezoek niet kan plaatsvinden vanwege onvolledige of incorrecte informatie in de aanvraag, of door andere omstandigheden verwijtbaar aan de aanvrager, brengt ProDemos annuleringskosten van 250 euro in rekening.

Zie verder de Algemene voorwaarden van ProDemos.

Inschrijven

Schrijf je klas in via ons reserveringssysteem.

Let op: Je boeking is pas volledig wanneer je een bevestigingsmail hebt gekregen. Als je geen bevestigingsmail hebt ontvangen, is de boeking nog niet bij ons binnengekomen.

Voorbereiden en Nabespreken

Hieronder vind je lesmateriaal ter voorbereiding en nabespreking van het bezoek met de klas aan Fort de Bilt. Wil je liever zelf grasduinen in onze database met lesmateriaal? Ga dan hierheen. Voorbereiding Quiz: waar/niet waar en feit/meningMet deze quiz oefenen leerlingen om onderscheid te maken tussen waar en niet waar...

Lees meer »

Geschiedenis

Geschiedenis Fort De Bilt en de Nieuwe Hollandse Waterlinie Het Fort op de Biltstraat, tegenwoordig meestal Fort De Bilt genoemd, maakte deel uit van de circa 85 km lange Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie was van 1815 tot 1940 de hoofdverdedigingslinie in het Nederlandse defensiestelsel. Wat voor een soort linie...

Lees meer »

Sponsors en partners

Sponsors Het educatieve programma en de groepsontvangsten van Fort De Bilt worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht afdeling Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, en gemeente De Bilt. Partners Stichting Herdenkingsmonument Fort De Bilt Om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog blijvend in gedachten te houden is de Stichting Herdenkingsmonument Fort...

Lees meer »

Contact en Route

Bekijk hier de contactinformatie voor boekingen, vragen over planning en algemene vragen. Ook vindt u hier route-informatie voor fiets, bus en auto, en tot slot een overzicht van onze sponsors en partners.

Lees meer »