Huis voor democratie en rechtsstaat

Tools voor onderwijs over democratie, rechtsstaat en rechtspraak ten tijde van de coronacrisis

In deze tijd waarin door coronamaatregelen het onderwijs niet op gebruikelijke wijze plaatsvindt, willen we docenten graag een handje helpen. Daarom hebben we tips voor educatieve programma’s, werkvormen en websites op een rij gezet. Zo kun je ook nú gemakkelijk aan de slag met de thema’s democratie, rechtsstaat en rechtspraak.

Werkvormen voor kinderen in groep 7 en 8 vind je onder de tips voor het voortgezet onderwijs en het mbo.

Voortgezet onderwijs en mbo

Online educatieve programma’s

In deze tijd is het lastig of zelfs niet mogelijk om met de klas op excursie te gaan naar Politiek Den Haag, het provinciehuis of het gemeentehuis. Daarom heeft ProDemos drie online educatieve programma’s ontwikkeld. Deze programma’s worden uitgevoerd door onze begeleiders via videoplatform Jitsi. Lees hieronder meer over deze drie programma’s.

Politiek Online

Tijdens dit programma gaat een schoolklas in gesprek met een Tweede Kamerlid. Na een voorbereidend gesprek met twee van onze begeleiders kunnen de leerlingen vragen stellen aan het Kamerlid. Hoe ziet de werkweek van een Kamerlid eruit? Wat vindt het Kamerlid van de coronamaatregelen? Welke auto rijdt hij/zij? En zo meer.

Politiek Online wordt dagelijks aangeboden tussen 13.00 en 14.00 uur. Mocht dit tijdstip niet uitkomen, dan kun je bij je reservering in het opmerkingenveld een andere starttijd aanvragen. Het programma kan op verzoek worden ingekort tot 45 minuten; geef ook dit bij de reservering aan!

Het programma is te boeken voor het mbo, voortgezet (speciaal) onderwijs en praktijkonderwijs.

Direct reserveren

Online gastles Belastingbazen

Studenten/leerlingen weten niet altijd dat veel voorzieningen (waar zij zelf ook gebruik van maken) worden geregeld door de overheid. Wie betaalt hiervoor? Welke politieke keuzes zouden zij zelf maken? Tijdens deze interactieve gastles krijgen studenten de functie van raadslid in de fictieve gemeente Lozum en mogen zij beslissen over de uitgaven. Lukt het ze om binnen de begroting te blijven? Hoe pakken ze dat aan?

De online gastles Belastingbazen duurt 90 minuten. We bieden deze gastles aan aan de bovenbouw havo/vwo en mbo 3 en 4.

Direct reserveren

Online gastles Grondrechten

De Grondwet is het fundament van onze democratische rechtsstaat. Maar welke grondrechten en vrijheden staan er eigenlijk in deze Grondwet? En in hoeverre staan de grondrechten en vrijheden op dit moment onder druk? Deze les gaat daar op een interactieve manier kort op in. Studenten/leerlingen begrijpen wat grondrechten zijn, waarom deze belangrijk zijn, hoe ze geborgd worden en hoe deze onder druk kunnen komen staan. Door het gebruik van polls en het maken van een wordcloud betrekken we de deelnemers op een interactieve manier bij de les.

De online gastles Grondrechten duurt 40 minuten en kan geboekt worden voor het voortgezet onderwijs en het mbo.

Direct reserveren

Gastlessen

Mocht het op jouw onderwijsinstelling mogelijk zijn, dan kunnen onze begeleiders langkomen voor een gratis gastles. Vanaf 1 juni is ons reguliere aanbod gastlessen mbo weer te boeken, óók voor het voortgezet onderwijs. Deze lessen vind je in ons reserveringssyteem onder mbo/gastles mbo. Tot de zomervakantie kunnen deze lessen tot een week voor de uitvoeringsdatum worden geboekt. Uiteraard houden onze gastdocenten zich aan de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie over deze gastlessen

Direct boeken

Lesmateriaal

Onderwijskrant Actueel

ProDemos verstuurt circa 5 keer per jaar gratis een digitale Onderwijskrant Actueel. Daarin staan werkvormen, beeldmateriaal en lesideeën die aansluiten bij de actualiteit en passen binnen het curriculum. Er is een speciale Onderwijskrant Actueel gemaakt over de coronacrisis. Deze is hier te vinden.

Cartoons

Quarantaine in de rechtsstaat

Dilemma’s

Tools.prodemos.nl

De website https://tools.prodemos.nl bevat verschillende digitale werkvormen die te gebruiken zijn in lessen op afstand. Wie zitten er bijvoorbeeld in de regering en hoe is de zetelverdeling in de Tweede Kamer? Of plaats de politieke partijen in het assenstelsel en leer de verschillen tussen conservatief en progressief en links en rechts.

Kamerindeklas.nl

Kijk op deze website voor filmpjes over de Tweede Kamer en werkvormen zoals een politiek jargon-bingo en een interactief krachtenveld.

Lesmateriaal

In onze lesmateriaalzoekmachine vind je allerlei werkvormen en spellen om aan de slag te gaan met de democratie, rechtsstaat en rechtspraak. Veel van dit lesmateriaal is ook individueel door leerlingen te gebruiken.

Filmpjes

Lesmateriaal met werkblad

Stem verkiezingsmagazine

Groep 7 en 8

Derde Kamer

De Derde Kamer is een website van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. Op deze website vind je edcuatieve filmpjes, digilessen, spelletjes en nog veel meer. Het werkboekje van de Derde Kamer is digitaal in te vullen. Meer informatie vind je hier.

Filmpjes

Digilessen

Spelletjes

Werkboekje 1

Werkboekje 2

Aan de slag met… corona-editie

Werkvormen voor het basisonderwijs die leerlingen thuis kunnen maken.

Het kabinet heeft besloten dat basisscholen vanwege de coronacrisis een tijd niet open gaan en dat na de meivakantie de lessen nog niet helemaal als vroeger doorgang vinden. Maar wie beslist wat? Hoe wordt een beslissing genomen en wat is de rol van de Tweede Kamer en het RIVM? En mogen deze beslissingen wel genomen worden? Wat staat erover in de grondwet? Dat leer je allemaal als je deze werkvormen doet.

Deze werkvorm is hier te vinden.

Lesmateriaal groep 7 en 8

In onze lesmateriaalzoekmachine vind je allerlei lesmateriaal. Veel is ook individueel door leerlingen te gebruiken.

Filmpjes

Lesmateriaal met werkblad

Doeboeken verkiezingen