Huis voor democratie en rechtsstaat

Dagje Binnenhof en Madurodam voor basisscholen

Met groep 7 en 8 kunt u gratis een dag naar het Binnenhof én Madurodam. Op aantrekkelijke en laagdrempelige wijze leren de leerlingen over de Nederlandse politiek.

Een bezoek aan de Tweede Kamer is een vast onderdeel van het programma.

De dag begint op miniatuurformaat in Madurodam en gaat op het echte grote Binnenhof verder. Uiteraard maakt een bezoek aan de Tweede Kamer ook deel uit van het programma. Elke klas wordt begeleid door een enthousiaste en betrokken begeleider.

Er is een programma van 9.30-13.30 uur en een programma van 11.00-15.00 uur.

Het programma in het kort:

  • Democracity: een educatief rollenspel waarbij leerlingen de volksvertegenwoordiging van de fictieve stad Democracity zijn. De leerlingen beslissen op democratische wijze wat er in de stad gebouwd gaat worden.
  • Rondkijken in Madurodam
  • Spelen educatief digitaal spel Kindermiljoenennota; hoe zouden uw leerlingen het geld uit de Rijksbegroting verdelen?
  • Bezoek aan het echte Binnenhof
  • Rondleiding door de echte Tweede Kamer

Het programma start in Madurodam, George Maduroplein 1 Den Haag, en eindigt op het Binnenhof in Den Haag.

Please note: this program is not suitable for non-Dutch speaking groups, because the activities and materials used are in Dutch. English speaking groups can book a private tour at our Visitor’s Centre.

Reserveren

Er is een programma van 9.30-13.30 uur en een programma van 11.00-15.00 uur.

NB: De programma’s op dinsdag en donderdag worden pas twee maanden van tevoren vrijgegeven.

Let op! De maximale groepsgrootte is 32 leerlingen, inclusief begeleiders (maximaal 3). Deze groepsgrootte is vastgesteld door de beveiliging op en rond het Binnenhof. Is uw klas groter dan 32 personen, dan moet u de klas opsplitsen en twee programma’s boeken.

Vervoer

Als u met de auto komt kunt u gratis parkeren bij Madurodam.

Komt u met het openbaar vervoer? Dan kunt u vanaf Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor tram 9 nemen richting Scheveningen Noorderstrand, halte Madurodam.

Vanaf Madurodam neemt u met de klas tram 9 (richting Vrederust) naar het Centraal Station. U stapt uit bij het Centraal Station en loopt vanaf daar in 10 minuten naar het Binnenhof. Daarnaast is er de mogelijkheid om bus 22 te nemen naar halte centrum.

U kunt vanaf Madurodam ook met de auto naar het Binnenhof rijden, dan parkeert u in één van parkeergarages. De garages Plein, Grote Markt, Malieveld, Muzeplein en Torenplein liggen op loopafstand van het Binnenhof.

Vervoerskosten en kosten voor parkeren in het centrum van Den Haag zijn voor eigen rekening.

Connexxion biedt u de mogelijkheid het vervoer tussen ProDemos en Madurodam georganiseerd te laten verlopen. Wanneer u het gehele vervoer bij Connexxion onder brengt, wordt de rit in Den Haag kosteloos voor u verzorgd. Vraag nu uw offerte aan of stuur Connexxion een e-mail voor meer informatie.

Let op!

Er mogen maximaal 3 begeleiders/ouders mee de Tweede Kamer in. Ouders/begeleiders die niet meegaan, kunnen gratis de Ferry Mingelen audiotour meekrijgen bij de balie in ons bezoekerscentrum. Wij vragen u daarbij om een borg achter te laten van € 50,- Met de audiotour maakt u al wandelend met een koptelefoon een rondje langs vijftien plekken op en rond het Binnenhof, waaronder de Hofvijver, de Eerste en Tweede Kamer, het Torentje van de minister–president en natuurlijk perscentrum Nieuwspoort.

Bij iedere locatie hoort u Ferry Mingelen via de koptelefoon iets over de geschiedenis of de politieke betekenis van deze plek vertellen en voegt hij daar ook een persoonlijk verhaal aan toe. Zo leert u politiek Den Haag kennen door de ogen van een ervaringsdeskundige.