Huis voor democratie en rechtsstaat

Voorafgaand aan het bezoek

ProDemos Bezoekerscentrum

Voorafgaand aan het bezoek aan Politiek Den Haag moet de dag georganiseerd worden. Uiteraard heb je daar als docent de nodige ervaring mee. Graag geven we voor jullie bezoek aan Den Haag een aantal tips en aandachtspunten die specifiek van toepassing zijn voor jullie bezoek aan ProDemos.

Aanmeld- en Identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens een bezoek aan ProDemos brengen leerlingen standaard een bezoek aan de Tweede Kamer. Vanaf het schooljaar 2020/21 is het verplicht om leerlingen voor het bezoek aan te melden bij de Tweede Kamer. Voor personen van 14 en ouder geldt ook een identificatieplicht. Als iemand zich niet kan identificeren wordt geen toegang verleend tot het Tweede Kamergebouw.

Houdt er dus vast rekening mee dat scholen de namen van alle deelnemers én begeleiders uiterlijk één week voor bezoek moeten aanmelden bij de Tweede Kamer. Wanneer jouw bezoek bij ProDemos gepland staat, krijg je bijtijds automatisch een mail met een link voor de aanmelding.

Hoe de aanmeldplicht precies in zijn werk gaat, lees je hier.

Ook moeten scholieren boven de 14 jaar een geldig legitimatiebewijs meenemen. Informeer hen dus bijtijds en regelmatig!

Wanneer niet aan een of beide voorwaarden wordt voldaan, kunnen wij een bezoek aan de Tweede Kamer niet garanderen.

Groepsindeling & begeleiding

Onze programma’s zijn berekend op een groepsomvang tussen de 10 en 32 leerlingen. Voor Politiek in Praktijk (voor vso en praktijkonderwijs) geldt een maximum van 20 leerlingen per groep.

Komen jullie met meerdere klassen / groepen naar ProDemos? Dan is er per groep één docent/begeleider nodig die de leerlingen kent. Het maximum aantal begeleidende docenten is twee per groep.

Maak voorafgaand aan het bezoek een groepsindeling (inclusief begeleider), zodat dat niet op de dag zelf nog op de stoep bij ProDemos moet gebeuren. Hiermee voorkom je vertraging in het programma.

Basisonderwijs

Voor het basisonderwijsprogramma geldt dat er maximaal 3 begeleiders/ouders mee de Tweede Kamer in mogen. Tijdens het bezoek aan de Tweede Kamer kunnen overige begeleiders gratis gebruik maken van de Ferry Mingelentour van ProDemos.

Lunch

Onze programma’s in Den Haag duren 3 tot 6 uur. Afhankelijk van de lengte is er een pauze en tijd om te lunchen. Deze lunch moeten de scholen of leerlingen zelf verzorgen. Lunch meenemen kan, maar er zijn ook genoeg gelegenheden rondom het Binnenhof om snel een gezonde of minder gezonde lunch te halen.

Kosten & annuleren

Betaling Ridderzaal Ridderzaal geboekt voor tijdens het bezoek aan ProDemos? In de herinneringsmail die wij acht weken voor het bezoek hebben verstuurd, staat een betaallink. Pas na de betaling kunnen wij de reservering voor de Ridderzaal definitief bevestigen. De betaling dient uiterlijk 6 weken vóór deelname aan het onderwijsprogramma te...

Lees meer »

Inhoudelijke voorbereiding

Kom met de klas goed voorbereid naar Politiek Den Haag! Ten eerste is het handig dat de leerlingen weten wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen voorbereiden op hun bezoek aan de Tweede Kamer met ProDemos. Omar en Karlijn leggen het uit en geven leerlingen ook nog een...

Lees meer »