Huis voor democratie en rechtsstaat

NIEUW: Aanmeld- en identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens het programma brengen jullie mogelijk* een bezoek aan de Tweede Kamer. We zijn daar van harte welkom, maar voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt vanaf 2020 een aanmeldplicht en – voor deelnemers boven de 14 jaar – een identificatieplicht. Uiterlijk een week voor het bezoek moeten de namen en geboortedata van de deelnemers en de begeleiders correct zijn aangemeld bij de Tweede Kamer. Als de deelnemers niet op tijd zijn aangemeld, kan ProDemos de doorgang van het programma niet garanderen. Doe dit dus zo snel mogelijk.

De aanmeldplicht geldt voor álle leerlingen en begeleiders.
De identificatieplicht geldt niet voor leerlingen onder de 14 jaar.

Uitleg over de wijze van registreren, de identificatieplicht en tickets vind je hier:

Bezoek Tweede Kamer

Vanwege de coronamaatregelen brengen dit schooljaar helaas niet alle groepen een bezoek aan de Tweede Kamer*.

In het boekingsoverzicht van jouw school kun je teruglezen welke groepen wel naar de Tweede Kamer gaan en welke niet. Vanwege het beperkte aantal tijdslots kan dit per klas verschillen.

Je kunt het boekingsoverzicht bekijken op reserveren.prodemos.nl door in te loggen met je accountgegevens. In de titel van het programma lees je tussen de haakjes terug of het programma inclusief of exclusief bezoek aan de Tweede Kamer is. Bijvoorbeeld: Politiek in Praktijk (met Tweede Kamerbezoek) of Politiek Den Haag (zonder Tweede Kamerbezoek, wel Eerste Kamerbezoek).

NOTA BENE: Het bezoek kan door de omstandigheden nog te kort voor het bezoek geannuleerd worden. Dus ook wanneer u de leerlingen al heeft aangemeld.

Aanvullen Groepsdossier

Voorafgaand aan het bezoek vragen we je het groepsdossier per klas aan te vullen. Dit is nodig zodat de vakdocent geïnformeerd kan worden over de voorbereiding in de klas en vanwege de nieuwe aanmeldplicht bij de Tweede Kamer. Om een aanmeldlink aan te maken moet er een unieke groepsnaam gegeven worden. Het groepsdossier kun je aanpassen op reserveren.prodemos.nl

In het overzicht staat in de statuskolom in het rood aangegeven welke groepsdossiers nog niet volledig zijn. Met de link in de actieskolom (uiterst rechts) kun je de wijzigen per groep of klas doorgeven.

Aanmelden bij Bezoekersregistratie Tweede Kamer

Nadat het groepsdossier compleet is gemaakt, verschijnt in het boekingsoverzicht in de rechter actieskolom (en op de individuele groepsdossierpagina) een aanmeldlink naar de website van de Tweede Kamer. Met deze unieke link kun je per klas de registratie doen bij de Tweede Kamer.

Bij de bezoekersregistratie van de Tweede Kamer geef je eerst aan of je zelf wel of niet meegaat als begeleider van de groep.  In het eerste geval wordt er namelijk ook voor jou een ticket aangemaakt. Je e-mailadres moet je verplicht opgeven, omdat je op dat e-mailadres de inloggegevens voor de bezoekersregistratie ontvangt. Hiermee kun je later nog leerlingen toevoegen, deelnemers wijzigen of de boeking annuleren. En niet te vergeten: de tickets downloaden!

In het overzicht staat de bezoekdatum en de groepsnaam uit het reserveringssysteem al opgenomen. Na de aanmelding van de groep kun je de deelnemers van de groep opgeven. Daarvoor heb je de volgende gegevens nodig:

  • Voor- en achternaam per deelnemer (conform legitimatiebewijs)
  • Geboortedatum

Vergeet niet dat de begeleidende docenten ook aangemeld moeten worden!

Is de groep compleet? Dan kun je de tickets per deelnemer of voor de volledige groep downloaden.

Meerdere groepen

De bezoekersregistratie bij de Tweede Kamer verloopt per groep. Kom je met meerdere klassen naar Politiek Den Haag (inclusief bezoek aan de Tweede Kamer) dan moet je meerdere groepen aanmelden. Lukt het niet om in te loggen, controleer dan of je je bij de laatste aanmelding hebt afgemeld in de bezoekersregistratie. Anders kom je mogelijk bij de laatste aanmelding terecht.

Op de dag zelf

Vanuit de bezoekersregistratie kun je de tickets downloaden. Dit kan per deelnemer of voor de groep als geheel.

Op de dag zelf vragen wij de docent / begeleider de aanmeldtickets geprint mee te nemen én voor vertrek te controleren of leerlingen (mits ouder dan 14 jaar) hun legitimatiebewijs bij zich hebben.

LET OP: Mobiele telefoons mogen niet mee naar de Tweede Kamer, dus de tickets moeten geprint worden.

Op de dag zelf vind de controle van onze leerlingengroepen steekproefsgewijs plaats. Dus het kan zijn dat er niet om een identificatiebewijs wordt gevraagd.

Identificatieplicht

Voor leerlingen boven de 14 jaar geldt een identificatieplicht. Informeer leerlingen op tijd en regelmatig over deze identificatieplicht. Leerlingen die op de dag zelf niet hun legitimatiebewijs bij zich hebben, kunnen niet deelnemen aan het bezoek aan de Tweede Kamer.

Voor de eerste twee schooljaren in het voortgezet onderwijs heeft de Tweede Kamer dispensatie gegeven op de identificatieplicht. Kom je dus met een eerste of tweede klas naar Politiek Den Haag, dan hoeven de leerlingen geen ID mee te nemen. Aanmelden is wel verplicht.

Privacy

De Tweede Kamer verwerkt persoonsgegevens uitsluitend om te zorgen dat medewerkers van het Tweede Kamergebouw hun werk veilig kunnen doen en bezoekers de Tweede Kamer veilig kunnen bezoeken. Tevens kunnen gegevens gedeeld worden met de GGD in het kader van bron- en contactonderzoek. De gegevens worden 14 dagen na het bezoek automatisch verwijderd. Bij incidenten is het mogelijk dat de persoonsgegevens van de bezoekers langer worden bewaard in verband met nader onderzoek.

Voor meer vragen over de aanmeld- en identificatieplicht kun je terecht bij de Tweede Kamer.

* De richtlijnen van het RIVM en de beperkte openstelling van onze partners in verband met het Coronavirus hebben gevolgen voor de invulling van de geboekte programma’s, de starttijden en de duur. Zo is het niet voor alle klassen mogelijk een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer. Meer informatie over deze wijzigingen als gevolg van het coronavirus lees je hier: https://prodemos.nl/onderwijsprogrammadenhaagactueel.