Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Den Haag voor lerarenopleidingen

Politiek en Didactiek

Gaan jouw studenten lesgeven op de basisschool of in de vakken maatschappijleer (-kunde en -wetenschappen), burgerschap of geschiedenis? Ook dan kun je met hen bij ProDemos terecht voor een educatief programma. Politiek en Didactiek richt zich zowel op de politieke inhoud, als op de didactische achtergrond van onze werkvormen. Hoe maak je politiek bespreekbaar in de klas? Het programma wordt verzorgd door begeleiders met een educatieve achtergrond.  Na afloop van Politiek en Didactiek krijgen alle deelnemers een lesondersteuningspakket.  

Politiek en Didactiek is er in twee varianten: kort en lang. Het lange programma duurt 5,5 uur, het korte programma 3 uur. 

In het kort:

Tijdens Politiek en Didactiek brengen de studenten sowieso een bezoek aan de Tweede Kamer.  Daarnaast verkent de groep het Binnenhof met het GPS-spel de Binnenhofcheck en ontdekken de studenten hoe ze zelf invloed kunnen hebben op de politiek in Van Wens naar Wet. 

Van Wens naar Wet is een nieuwe werkvorm waarmee al voor het bezoek aan ProDemos in de klas kan worden gestart. De klas ontwerpt zelf een wetsvoorstel om tijdens hun bezoek aan Politiek Den Haag mee aan de slag te gaan. In Den Haag volgen de leerlingen een interactief kruimelpad met opdrachten rond dit wetsvoorstel, met als afsluiting: de stemming. 

Politiek en Didactiek – lang 

Tijdens de lange variant is ook het ProDemos Kamerdebat vast onderdeel van het programma. Daarnaast kan de groep rekenen op één van de drie hoogtepunten van Politiek Den Haag: een bezoek aan de Eerste Kamer, de Ridderzaal óf een gesprek met een Tweede Kamerlid. Welk van deze onderdelen aan bod komt wordt op de dag van het bezoek bekend gemaakt. 

Politiek en Didactiek – kort 

Tijdens de korte variant van Politiek en Didactiek ontdekken de studenten de kernwaarden van de democratische rechtsstaat in het DemocratieLAB óf de Democratie Experience. Ze ervaren dat iedereen basisrechten heeft, dat politiek lastige dilemma’s met zich meebrengt en hoe om te gaan met (ver) uiteenlopende meningen. Welk onderdeel aan bod komt wordt op de dag zelf bekend gemaakt. 

Na afloop van het programma krijgen alle deelnemers een pakket met lesmateriaal en lesvormen mee naar huis. 

Praktische informatie
  • Politiek & Didaktiek – kort – heeft geen pauze en duurt 3 uur. 
  • Politiek & Didaktiek – lang – is inclusief pauze en duurt 5,5 uur. 
  • Wil je een van de varianten van dit programma nog boeken voor het schooljaar 2019/2020? Dat kan hier. Kies ‘Politiek in Vogelvlucht’ voor de korte variant en ‘Politiek in een Dag’ voor de korte variant.