Huis voor democratie en rechtsstaat

Tools voor onderwijs over democratie, rechtsstaat en rechtspraak ten tijde van de coronacrisis

In deze tijd waarin door coronamaatregelen het onderwijs niet op gebruikelijke wijze plaatsvindt, willen we docenten graag een handje helpen. Daarom hebben we tips voor educatieve programma’s, werkvormen en websites op een rij gezet. Zo kun je ook nú gemakkelijk aan de slag met de thema’s democratie, rechtsstaat en rechtspraak.

(Scroll naar beneden voor tips voor groep 7 en 8.)

Voortgezet onderwijs en mbo

Online educatieve programma’s

ProDemos heeft online educatieve programma’s ontwikkeld, die door onze begeleiders worden uitgevoerd via het privacyveilige videoplatform Jitsi.

Online gastles Belastingbazen

Studenten/leerlingen weten niet altijd dat veel voorzieningen (waar zij zelf ook gebruik van maken) worden geregeld door de overheid. Wie betaalt hiervoor? Welke politieke keuzes zouden zij zelf maken? Tijdens deze interactieve gastles krijgen studenten de functie van raadslid in de fictieve gemeente Lozum en mogen zij beslissen over de uitgaven. Lukt het ze om binnen de begroting te blijven? Hoe pakken ze dat aan?

De online gastles Belastingbazen duurt 90 minuten. We bieden deze gastles aan aan de bovenbouw havo/vwo en mbo 3 en 4.

Direct reserveren

Online gastles Grondrechten

De Grondwet is het fundament van onze democratische rechtsstaat. Maar welke grondrechten en vrijheden staan er eigenlijk in deze Grondwet? En in hoeverre staan de grondrechten en vrijheden op dit moment onder druk? Deze les gaat daar op een interactieve manier kort op in. Studenten/leerlingen begrijpen wat grondrechten zijn, waarom deze belangrijk zijn, hoe ze geborgd worden en hoe deze onder druk kunnen komen staan. Door het gebruik van polls en het maken van een wordcloud betrekken we de deelnemers op een interactieve manier bij de les.

De online gastles Grondrechten duurt 40 minuten en kan geboekt worden voor het voortgezet onderwijs en het mbo.

Direct reserveren

Online vraaggesprek met een Statenlid (Alleen in Gelderland)

Als alternatief voor een bezoek aan het Provinciehuis bieden we in Gelderland een online vraaggesprek met een Statenlid aan.

Tijdens dit programma gaat een schoolklas in gesprek met een Statenlid. Na een korte voorbereiding met een gastdocent van ProDemos kunnen de studenten vragen stellen aan het Statenlid. Hoe ziet de werkweek van een Statenlid eruit? Wat vindt het Statenlid van de coronamaatregelen? Wat doet de provincie voor jongeren?

  • Duur: 60 minuten (20 min. voorbereiding, 35 min. gesprek, 5 min. nabespreking).
  • Doelgroep: mbo, voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs.
  • Het gesprek wordt begeleid door een gastdocent van ProDemos.
  • In de les wordt gebruik gemaakt van mentimeter. Hiervoor hebben leerlingen/studenten hun mobiele telefoon nodig.
  • Nadat wij je aanvraag hebben ontvangen doen we onze uiterste best om een Statenlid op de door jou gewenste tijd in te boeken. Je hoort zo snel mogelijk of dit is gelukt.

Boek een online vraaggesprek met een Statenlid

Fysieke gastlessen voor vo en mbo (geannuleerd tot 15 november)

Mocht het op jouw onderwijsinstelling mogelijk zijn, dan kunnen onze begeleiders (na 15 november) langskomen voor een gratis gastles. Sinds 1 juni is ons reguliere aanbod gastlessen niet alleen te boeken voor het mbo, maar ook voor het voortgezet onderwijs. Uiteraard houden onze gastdocenten zich aan de richtlijnen van het RIVM.

Lesmateriaal

Onderwijskrant Actueel

ProDemos verstuurt circa 5 keer per jaar gratis een digitale Onderwijskrant Actueel. Daarin staan werkvormen, beeldmateriaal en lesideeën die aansluiten bij de actualiteit en passen binnen het curriculum. Er is een speciale Onderwijskrant Actueel gemaakt over de coronacrisis. Deze is hier te vinden.

Abonneer je op de Onderwijskrant Actueel via de inschrijfpagina.

Tools.prodemos.nl

De website https://tools.prodemos.nl bevat verschillende digitale werkvormen die te gebruiken zijn in lessen op afstand. Wie zitten er bijvoorbeeld in de regering en hoe is de zetelverdeling in de Tweede Kamer? Of plaats de politieke partijen in het assenstelsel en leer de verschillen tussen conservatief en progressief en links en rechts.

Kamerindeklas.nl

Kijk op deze website voor filmpjes over de Tweede Kamer en werkvormen zoals een politiek jargon-bingo en een interactief krachtenveld.

Lesmateriaal

In onze lesmateriaalzoekmachine vind je allerlei werkvormen en spellen om aan de slag te gaan met de democratie, rechtsstaat en rechtspraak. Veel van dit lesmateriaal is ook individueel door leerlingen te gebruiken.


Groep 7 en 8

Derde Kamer

De Derde Kamer is een website van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. Op deze website vind je educatieve filmpjes, digilessen, spelletjes en nog veel meer. Het werkboekje van de Derde Kamer is digitaal in te vullen.

Aan de slag met… corona-editie

Werkvormen voor het basisonderwijs die leerlingen thuis kunnen maken.

Het kabinet besloot in maart dat basisscholen vanwege de coronacrisis een tijd niet open gingen en dat ook na de meivakantie de lessen nog niet helemaal als vroeger doorgang konden vinden. Maar wie beslist wat? Hoe wordt een beslissing genomen en wat is de rol van de Tweede Kamer en het RIVM? Mogen deze beslissingen wel genomen worden? Wat staat erover in de grondwet?

Download deze corona-werkvorm

Abonneer je op deze nieuwsbrief via de inschrijfpagina.

Lesmateriaal groep 7 en 8

In onze lesmateriaalzoekmachine vind je allerlei lesmateriaal. Veel is ook individueel door leerlingen te gebruiken.