Huis voor democratie en rechtsstaat

Wijzigingen onderwijsprogramma Den Haag najaar 2020

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben gevolgen voor de geboekte ProDemos-programma’s in Den Haag. Dat betreft de inhoud, de starttijden, de duur, de gedragsregels en welke leerlingen welkom zijn. 

Geen Haagse programma’s tot de kerstvakantie

In reactie op de laatste persconferentie van het kabinet heeft ProDemos besloten om de activiteiten in Den Haag langer stop te zetten, namelijk tot de kerstvakantie. Scholen die het betreft, krijgen hierover een mail en/of worden gebeld.

Wanneer programma’s wel weer mogelijk zijn, gelden onderstaande maatregelen:

Deelnemersprotocol

Ten eerste geldt er bij onze Haagse programma’s voor leerlingen en begeleiders een deelnemersprotocol. Dat gaat over de gedragsregels tijdens het bezoek, maar ook bijvoorbeeld over een gezondheidscheck vooraf. Lees dit deelnemersprotocol ruim van tevoren!

Ga naar het deelnemersprotocol (voor onze Haagse programma’s)

Gewijzigde tijden & ingekort programma

Om toch zoveel mogelijk groepen te kunnen ontvangen heeft ProDemos alle Haagse scholierenprogramma’s ingekort tot 3 à 3,5 uur. De starttijden van de programma’s liggen verder uit elkaar om drukte in het trappenhuis te beperken.

Voor de groepen uit het vmbo, havo en vwo is er nu één programma: ‘Politiek Den Haag‘. Dit programma biedt zoveel mogelijk afwisseling en interactie. De programma’s voor het vso en praktijkonderwijs zullen onder de oorspronkelijke naam voortgang vinden.

De tijd en/of naamgeving van het programma kan dus afwijken van het geboekte programma. Controleer in het online groepsdossier de begin- en eindtijd van het programma!

Geen deelnemers van 18 jaar en ouder

De Tweede Kamer ontvangt dit najaar geen of minder bezoekers van 18 jaar en ouder. In het gebouw van ProDemos is onvoldoende ruimte om met volwassen deelnemers de anderhalve meter afstand te bewaren. Daarom kan ProDemos momenteel helaas geen leerlingen van 18 jaar en ouder ontvangen en kan er per groep slechts één begeleidende docent het programma bijwonen.

NB: Voor kleinere groepen van het VSO en het praktijkonderwijs kan hier – na overleg – eventueel van afgeweken worden.

Bezoek Tweede Kamer zeer beperkt

De mogelijkheden om met de klas of groep een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer zijn zeer beperkt. Vooralsnog is een bezoek aan de Tweede Kamer daarom eerder uitzondering dan regel.

De alternatieve programma’s bevatten zoveel mogelijk interactieve programmaonderdelen (zoals de Kamerdebatsimulatie of het DemocratieLab) en waar mogelijk een bezoek aan de Eerste Kamer of Ridderzaal. Op die manier kunnen wij de leerlingen toch een afwisselend en leerzaam programma bieden.

Let op: Voor groepen die wel naar de Tweede Kamer gaan, geldt vanaf dit jaar een aanmeld- en identificatieplicht. 

Corona-instructie

De start van onze programma’s verloopt anders dan voorheen: een host ontvangt de groep bij ProDemos en verwijst hen door naar een plek aan de overkant van de straat. Daar houdt de begeleider van de dag eerst een corona-instructie, voordat we het pand van ProDemos betreden.

We verwachten dat  leerlingen en/of begeleiders met klachten niet naar Den Haag  komen en vragen de docent/begeleider te assisteren bij de naleving van de veiligheids- en hygiënemaatregelen.

Lees ook het deelnemersprotocol.

Vragen

Heb je naar aanleiding van deze wijzigingen vragen over jouw boeking of de mogelijkheid om te boeken of te annuleren, neem dan contact op met het team van Politiek Den Haag voor Scholen: 070-7570200 / planningbinnenhof@prodemos.nl.