Huis voor democratie en rechtsstaat

Educatief aanbod in coronatijd

Begeleider Maria in de Tweede Kamer met leerlingen tijdens een educatief programma van ProDemos

Bijgewerkt: 26 mei 2021

In het schooljaar 2020/2021 ziet het onderwijs er anders uit dan normaal. Dat geldt ook voor ProDemos.

Programma’s in Den Haag

  • In het schooljaar 2020/2021 worden er geen fysieke educatieve programma’s meer uitgevoerd in Den Haag. Dit in verband met voortdurende strenge coronamaatregelen, de praktische bezwaren en de onduidelijkheid over de toegang tot de parlementsgebouwen.
  • Op dinsdag 1 juni opent de inschrijving voor de eerste helft van het schooljaar ’21/’22. Let op: we ontvangen dan alleen v(s)o-scholen in Den Haag. Vanaf dinsdag 12 oktober kun je je inschrijven voor de programma’s vanaf januari 2022. Dan kunnen ook praktijkscholen, mbo’s en lerarenopleidingen langskomen in politiek Den Haag.
  • Er geldt een deelnemersprotocol voor leerlingen en begeleiders.

Tip: Bekijk ons alternatieve online aanbod.

Voorlopig geen Haags programma voor het mbo en lerarenopleidingen
Vanwege de maatregelen ontvangt de Tweede Kamer voorlopig geen of veel minder bezoekers van 18 jaar of ouder. Ons eigen gebouw is niet ruim en groot genoeg om met volle bezetting anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Ook de kwaliteit van onze programma’s zou onder druk komen te staan. Daarom zien wij ons genoodzaakt de educatieve programma’s voor het mbo in de rest van het schooljaar 2020/2021 te annuleren. Ook in de eerste helft van het schooljaar 2021/2022 ontvangen we geen mbo-studenten en leraren in opleiding in Den Haag. Mbo-scholen en lerarenopleidingen kunnen zich vanaf dinsdag 12 oktober wel inschrijven voor de tweede helft van dat schooljaar.


Programma’s op gemeentehuizen, provinciehuizen en rechtbanken en Fort De Bilt

Onze programma’s op Fort de Bilt zijn vanaf 19 mei weer van start gegaan. Op maandag 7 juni starten we ook weer met de programma’s op locatie voor het voortgezet onderwijs. Lees meer over de voorwaarden voor deze openstelling.

Helaas gelden de versoepelingen (nog) niet voor het mbo en volwassenenonderwijs. Deze programma’s gaan dus niet door.

Gastlessen op scholen

Vanaf maandag 7 juni kunnen we weer langskomen op vo-scholen. Helaas geldt dit nog niet voor het mbo. We verzorgen daarom ook nog steeds online gastlessen en je kunt natuurlijk gebruik maken van ons gratis lesmateriaal.

Contact met scholen

Bij wijzigingen en annuleringen informeert ProDemos de scholen die het betreft via mail en door te bellen.

De overheidsmaatregelen kunnen op ieder moment tot wijzigingen leiden. Wij proberen daarover alle betrokkenen zo snel en volledig mogelijk informatie te geven. Wij hopen op jullie begrip.

Indien ProDemos het programma vanwege een nieuwe sluiting moet annuleren, worden er uiteraard geen annuleringskosten in rekening gebracht.

Deelnemersprotocol Politiek Den Haag voor Scholen

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, geldt voor deelnemers aan onze (fysieke) educatieve programma’s onderstaand deelnemersprotocol. We volgen de algemene richtlijnen en protocollen van het RIVM, Veiligheidsregio en de VO-raad om de gezondheid van zowel deelnemers als werknemers van ProDemos te beschermen.  Wij vragen onze deelnemers (docent/begeleiders én hun leerlingen) kennis te nemen van onderstaand...

Lees meer »

Lestips & tools tijdens corona

Graag willen we docenten in deze tijd een handje helpen. Daarom hebben we tips voor educatieve programma’s, werkvormen en websites op een rij gezet. Zo kun je ook nú gemakkelijk aan de slag met de thema’s democratie, rechtsstaat en rechtspraak. (Scroll naar beneden voor groep 7 en 8.) Voortgezet onderwijs...

Lees meer »