Informatiemarkt

Organisaties
- Amnesty International
- Anne Frank Stichting
- Codename Future
- Creathlon B.V.
- Duitsland Instituut Amsterdam
- Even Centraal
- Expertisepunt Burgerschap
- Globi
- Hoge Raad der Nederlanden
- Koninklijke Bibliotheek
- Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland
- Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland
- M&P
- Methode M
- Movies that Matter
- Nederlands Veteraneninstituut
- Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer
- Passionate Bulkboek
- Politie Nederland
- ProDemos
- Qompas
- Seneca Burgerschap
- Stichting Be Aware
- Stichting Digisterker
- Stichting Global Exploration
- Stichting Matchis
- Stichting Stem op een Vrouw
- TerInfo
- Test-Correct
- Uitgeverij Deviant
- Uitgever Essener
- Uitgeversgroep
- UMC Utrecht
- Unie van Waterschappen
- Wageningen University & Research
Amnesty International
Een mensenrechtenkader plaatsen op de thematiek uit je vaklessen? Bij Amnesty International hebben we een groot aanbod aan aansprekend lesmateriaal wat aansluit bij het curricullum. Bijvoorbeeld ons lespakket BRAVE waarin jonge mensenrechtenverdedigers centraal staan.
Anne Frank Stichting
De Anne Frank Stichting helpt je graag bij de invulling van je lessen geschiedenis, maatschappijleer en burgerschap. We bieden activerend lesmateriaal en trainingen: hoe ga je het gesprek aan met je leerlingen of studenten over antisemitisme, vooroordelen en discriminatie? Maak kennis met ons ruime aanbod voor burgerschap, ook op ons LessonUp kanaal.
Codename Future
Jongeren goed voorbereiden op hun actieve rol in de samenleving en op het werk, dát is onze missie. Met behulp van onze interactieve lesmethoden zetten wij jongeren in de ‘aan’-stand! In het mbo en nu óók in het voortgezet onderwijs. Maak kennis met SKILL your future: een nieuw leermiddel voor burgerschapsvorming waarin 21ste-eeuwse skills, actualiteiten, belevingswereld én het gesprek in de klas centraal staan.
https://www.codenamefuture.nl/
Creathlon B.V.
Als expert in burgerschapsonderwijs ontwikkelt Creathlon lesmateriaal om leerlingen voor te bereiden op de toekomst. Met onze methodes WHY en Goedemorgen ben je bewust bezig met burgerschap en geef je leerlingen een stevige basis mee.
Duitsland Instituut Amsterdam
Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij opereren op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij.
Met het project ‘Blik op de Muur’ koppelt het Duitsland Instituut Amsterdam al sinds 2014 ooggetuigen van de Duitse deling aan Nederlandse scholen. De val van de Berlijnse Muur is nu 32 jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de Duitse deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar. Daarnaast zet het project de leerlingen aan het denken over thema’s zoals democratie en vrijheid.
https://duitslandinstituut.nl/
Even Centraal
Even Centraal geeft werkvormen uit voor maatschappijleer die elke docent direct kan toepassen tijdens de les. Kom snel kijken voor het aanbod en de onderwerpen die bij jouw les passen.
Expertisepunt Burgerschap
Het Expertisepunt Burgerschap deelt actuele informatie, tips en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs in het Primair onderwijs, het Voortgezet onderwijs en het Middelbaar beroepsonderwijs.
Expertisepunt Burgerschap is een samenwerking tussen Stichting School & Veiligheid, het Kennispunt MBO Burgerschap, SLO en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.
https://www.expertisepuntburgerschap.nl/
Globi
Onze wereld draait om verbinding tussen systemen, culturen en mensen. Wij geloven dat aandacht voor burgerschap in het onderwijs bijdraagt aan échte verbinding. Verbinding met jezelf, met de ander en met de wereld. Daarom begeleidt Globi onderwijsinstellingen om met een open blik de wereld in te kijken.
Hoge Raad der Nederlanden
Beschrijving volgt binnenkort
Koninklijke Bibliotheek
Delpher
Ga op ontdekkingstocht in Delpher. Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of je nu op zoek bent naar verzetskranten uit de Tweede Wereldoorlog, berichtgeving over de val van de Berlijnse muur of verslaggeving over de maanlanding; je ontdekt het in Delpher.
Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland
Hoe maak je grote thema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting bespreekbaar in de klas? Gebruik de Digitale Scheurkalender Burgerschap. Kosteloze kant-en-klare lessen voor het digibord. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leer je jouw leerlingen met andere ogen kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving.
Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland
Het European Parliament Ambassador School programma focust op Europees burgerschap en betrekt studenten bij de EU. Het is een Europees netwerk van onderwijsgevenden met gratis lesmateriaal, workshops en innovatieve lesmethoden.
https://www.europarl.europa.eu/thenetherlands/nl/
M&P
Maatschappij & Politiek (M&P) is het vakblad voor maatschappijleer en burgerschap. Het blad bevat artikelen die actuele maatschappelijke ontwikkelingen duiden en inzicht geven in de discussies binnen het vak.
https://www.maatschappijenpolitiek.nl/
Methode M
Methode M is de eigentijdse methode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Kom zeker even bij ons kijken!
Movies that Matter
Movies that Matter brengt mensenrechten onder de aandacht van scholieren en studenten met filmvertoningen op school, in bioscopen en op het jaarlijkse Movies that Matter Festival in Den Haag. Ze stimuleert docenten – met name in het (v)mbo en het praktijkonderwijs – om hun lessen te versterken met mensenrechtenfilms en bijbehorend lesmateriaal.
Nederlands Veteraneninstituut
Veteraan in de klas: een veteraan-gastspreker vertelt de leerlingen hoe ze elders in de wereld proberen te helpen. Een bijzondere belevenis. Ontdek meer over gastlessen door veteranen in de klas bij de stand van het Nederlands Veteraneninstituut.
https://www.nlveteraneninstituut.nl/
Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer
“De NVLM bevordert, behartigt en informeert”. Zo staat het tegenwoordig op de website van de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM). De NVLM maakt er serieus werk van om het onderwijs in maatschappijleervakken te versterken, waardoor het voor de belangen van leerlingen en docenten in deze vakken opkomt en treedt geregeld in contact met haar leden, zoals op deze Docentdag. Dit vanuit de overtuiging en wetenschap dat leerlingen in Nederland te weinig standaard onderwijs krijgen over politiek, rechtsstaat, democratie de maatschappelijke vraagstukken die daarin spelen.
Passionate Bulkboek
Laten we samen lezers maken: doe met jouw studenten mee aan onze verhalenwedstrijd Er Was Eens, waardoor je plezier in lezen en schrijven koppelt aan de dimensies binnen de vakken Maatschappijleer en Burgerschap. Het resultaat: vakoverstijgend leesplezier!
https://passionatebulkboek.nl/
Politie Nederland
Cyber Offender Prevention Squad
Cybercriminaliteit groeit. Inzetten op preventie kan cybercrime voorkomen en talent binnen de samenleving behouden. Het daderpreventieteam (COPS) vertelt je over de belangrijke rol van onderwijs binnen de preventie van cybercrime.
ProDemos
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Wij leggen uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en in Europa.
Dit doen we bijvoorbeeld door rondleidingen en educatieve programma’s te verzorgen, zowel in politiek Den Haag als op scholen, gemeente- en provinciehuizen en rechtbanken door heel Nederland. Ook maken we lesmateriaal, geven we cursussen over politiek actief worden en maken we in verkiezingstijd de StemWijzer, de grootste stemhulp van Nederland.
Qompas
Met Qompas voor de klas hebben alle docenten op jouw school de beschikking over meer dan honderd burgerschapslessen over actuele thema’s. Met minimale voorbereidingstijd -even printen en doorlezen- kunnen alle collega’s de lessen geven. Denk aan lessen over de plastic soep, sociale media, de oorlog in Oekraïne of de stikstofcrisis. Alle burgerschapsthema’s komen aan bod. Daarnaast biedt de functie Nieuwsflits direct inzetbare werkvormen waarmee je in 15 à 20 minuten een actueel nieuwsbericht in de klas kunt bespreken.
Seneca Burgerschap
Nieuw bij Seneca Burgerschap: maatschappijleer h/v, social studies h/v, social studies vmbo en een compleet nieuw digitaal platform! Allemaal voor aankomend schooljaar te gebruiken.
https://www.senecaburgerschap.nl/
Stichting Be Aware
Stichting Be Aware geeft voorlichting over Gewoonten en Verslaving. Onze interactieve lessen, gegeven door ervaringsdeskundige voorlichters, motiveren jongeren om open te zijn en over hun problemen te gaan praten i.p.v. te vluchten in een middel of gedrag.
https://www.stichting-be-aware.nl/
Stichting Digisterker
Stichting Digisterker heeft een lesprogramma ontwikkeld voor jongeren in het (v)mbo en praktijkonderwijs, om hen te leren omgaan met de digitale overheid. Het lesprogramma heet Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid. Daarnaast is door Stichting Digisterker de website Digidingen-desk: informatiepunt voor jongeren ontwikkeld. Op Digidingen-desk vinden jongeren (14 – 18 jaar) praktische informatie over het regelen van hun digitale overheidszaken.
Stichting Global Exploration
Global Exploration biedt middelbare scholen, MBO’s en HBO’s verschillende activiteiten om wereldburgerschap op school te stimuleren. De Sustainable Development Goals (SDG’s; 17 werelddoelen die de Verenigde Naties heeft opgesteld) vormen de rode draad tijdens alle activiteiten gedurende de Global Challenge dag(en).
https://www.global-exploration.nl/
Stichting Matchis
Stamceldonor worden. Waarom zou je dat doen, of waarom juist niet? En wat is het eigenlijk, stamceldonatie en wat betekent dat voor mij? Het zijn dit soort vragen die op een wat speelse maar ook serieuze manier in de lesbrief Maatschappijleer en Burgerschap aan de orde komen. Deze lesbrief is gratis te verkrijgen bij de stand van Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren.
Stichting Stem op een Vrouw
Stem op een Vrouw zet zich in voor meer vrouwen in de politiek. De stichting biedt onder meer educatieve programma’s en lessen aan. De basis is het lespakket ‘Vrouwen in de Politiek’, een lespakket voor middelbare scholieren over het belang van representatie en vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Dit pakket behandelt vragen zoals: wat is representatie? hoe lang is er al vrouwenkiesrecht? en waarom is het van belang dat er meer vrouwen de politiek in gaan? Dit lespakket wordt jaarlijks in verkiezingstijd gegeven, waarbij ook aandacht wordt besteed aan die naderende verkiezingen.
TerInfo
De avondklokrellen, Utrechtse tramaanslag, moord op Samuel Paty of de oorlog in Oekraïne… Hoe bespreek je dit soort heftige gebeurtenissen in de klas? TerInfo, een project van Beatrice de Graaf binnen de Universiteit Utrecht, ondersteunt docenten (PO, VO, mbo) hierbij. Op onze website vind je artikelen en volledige lessen waarmee jij zelf gelijk aan de slag kunt. In onze stand vertellen we je er graag meer over!
Test-Correct
Test-Correct is een digitaal toetsplatform voor formatief en summatief toetsen mét geïntegreerde besprekingsmodule. Met Test-Correct vindt en creëer je toetsen, neem je toetsen af binnen een beveiligde omgeving en kun je leerlingen elkaars antwoorden anoniem laten beoordelen.
Uitgeverij Deviant
Hoe jij je burgerschapslessen ook invult, Uitgeverij Deviant heeft een geschikte methode. Schokland bijvoorbeeld, dat volledig vernieuwd wordt. Of Vonk, een methode in ontwikkeling, die bij jongeren het vuurtje aanwakkert om zich te ontwikkelen tot betrokken, kritische en veerkrachtige burgers.
https://www.uitgeverij-deviant.nl/
Uitgever Essener
Uitgeverij Essener is dé marktleider voor lesmethoden maatschappijleer en maatschappijkunde voor het voortgezet onderwijs en heeft een geheel nieuwe methode ontwikkeld voor burgerschap voor het mbo. Naast de papieren lesmethode bieden we een volledige digitale lesmethode op alle niveaus met veel extra’s voor docenten, leerlingen en studenten.
Uitgeversgroep
De Uitgeversgroep is een educatieve uitgeverij met beroepsgericht lesmateriaal voor het vmbo en mbo. Al 30 jaar is het belangrijkste uitgangspunt: ‘vóór en dóór docenten’. Al het lesmateriaal wordt ontwikkeld door een samenwerking met ruim 200 docent-auteurs. De Uitgeversgroep is een wendbare en servicegerichte organisatie die scholen en docenten graag helpt in het klaarstomen van jongeren voor hun toekomst.
https://www.uitgeversgroep.nl/
UMC Utrecht
Reizend DNA-lab Gen-Ethica
Tijdens het Reizend DNA-lab Gen-Ethica gaan studenten Biomedische Wetenschappen de dialoog aan met leerlingen over ethische en maatschappelijke vraagstukken rondom DNA-onderzoek, om zo het gesprek over wetenschap in de maatschappij te bevorderen.
https://www.dnalabs.nl/reizende-dna-labs/gen-ethica/
Unie van Waterschappen
In de democratiegame van de waterschappen leren leerlingen over de politieke vraagstukken van een waterschap. In drie teams maken ze als dagelijks bestuur een belangenafweging tussen duurzaamheid, economie, veiligheid, natuur en landbouw. De game is ook gemaakt voor het vak burgerschap op het mbo.
Wageningen University & Research
Bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies
Het maken van een studiekeuze is voor scholieren een belangrijke en vaak lastige beslissing. Daarom lanceerde de BSc Internationale Ontwikkelingsstudies van Wageningen Universiteit een proefstudeerplatform. Op dit multimediale platform kunnen scholieren actief hun eigen interesses ontdekken en een realistisch beeld vormen van de opleiding. Dit platform is tevens een uitstekende manier voor leerlingen om inspiratie op te doen voor het schrijven van een profielwerkstuk. Meer weten? Kom naar onze stand en wij vertellen u graag meer over de BSc Internationale Ontwikkelingsstudies!