Huis voor democratie en rechtsstaat

Voor het onderwijs: lesmateriaal en activiteiten

ProDemos heeft diverse onderwijsmaterialen en -activiteiten over de verkiezingen:

Doeboek en STEM Magazine

Om de Provinciale Statenverkiezingen op een luchtige manier te behandelen in de les, maken we Doeboeken (basisonderwijs) en STEM Magazines (voor (v)mbo en havo/vwo).

 • Het Doeboek zit vol met puzzels, een strip en interessante weetjes en gaat over alle verkiezingen van 2019 tegelijk: Provinciale Staten, Waterschappen en de Europese verkiezingen.
 • De STEM-magazines gaan over de verkiezingen voor de waterschappen en de Provinciale Staten en hebben een apart katern over de Eerste Kamer.

Bestellen
Het Doeboek en de STEM-magazines zijn vanaf begin januari per pakket van 30 exemplaren te bestellen in onze webshop. U betaalt alleen de verzendkosten.

 

Poster ‘Politiek in de provincie’

ProDemos heeft een poster laten maken over de plaats die de provincie inneemt in het bestuurlijke stelsel. Op de poster is te zien hoe de Provinciale Staten worden gekozen en dat de Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen. De poster maakt deel uit van een groter geheel: ‘Wie doet wat in de politiek’.

Hang de poster op in uw lokaal!

Scholierenverkiezingen

Hoe zien de Provinciale Staten eruit als jongeren het voor het zeggen hebben? Om hier achter te komen organiseert ProDemos in verkiezingstijd schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo. De Scholierenverkiezingen worden altijd nauwgezet door de politiek en de media gevolgd. Ze blijken namelijk een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen.

Zie: www.scholierenverkiezingen.nl

Verkiezingsfestivals

Op 20 maart 2019 organiseert ProDemos, samen met de Nationale Jeugdraad (NJR), zes verkiezingsfestivals op mbo-scholen. De provincie Gelderland organiseert nog vier extra festivals die worden uitgevoerd door ProDemos. Het doel van deze festival is om studenten te informeren over de verkiezingen, de provincie en het waterschap, en hen te motiveren te gaan stemmen.

In aanloop naar de verkiezingen en het festival geven we gastlessen op school, zodat deze zogenaamde First Time Voters weten waar de verkiezingen over gaan. Op de verkiezingsdag zelf is het vervolgens groot feest op school. Er zijn muziekoptredens, er zijn verschillende activiteiten waarmee studenten prijzen kunnen winnen en natuurlijk wordt de ProDemos StickerStemWijzer ingezet. Samen met de scholen spannen we ons in om het uitbrengen van de stem op de school zelf mogelijk te maken door het plaatsen van een stembureau.

Op deze onderwijsinstellingen vindt een verkiezingsfestival plaats:

 • Friesland College te Leeuwarden
 • Deltion in Zwolle *
 • ROC Flevoland – mbo College Almere *
 • Koning Willem I College in Den Bosch
 • Alfa College in Hoogeveen (op 19 maart!)
 • Rijn IJssel, locatie Middachtensingel in Arnhem
 • Graafschap College, JF Kennedylaan (hoofdlocatie) te Doetinchem *
 • ROC Nijmegen, locatie Campusbaan *
 • Scalda te Terneuzen
 • ROC Rivor in Tiel *

*Op deze locaties is een stembureau aanwezig

Neem voor meer informatie contact op met Fleur Poot.

Gastles mbo – Verkiezingsspecial ‘First Time Voters’

ProDemos verzorgt gratis gastlessen op het mbo. Tussen 1 februari en 20 maart komen wij graag naar u toe voor een speciale gastles over de verkiezingen. Meer informatie…