Huis voor democratie en rechtsstaat

Toolbox Verkiezingsspecial PS en waterschappen 2019

Wil je zelf een interactieve en luchtige informatiebijeenkomst verzorgen over de Provinciale Statenverkiezingen 2019? Hier vind je alle handleidingen en materialen waarmee je de bijeenkomst zelf kunt verzorgen.

Toolbox A,B en C

Er zijn drie programma’s, elk voor een andere doelgroep. Tussen de programma’s zit veel overlap; toch zijn er enkele verschillen. De programma’s zijn geschikt voor groepen tussen de 8 en 30 deelnemers.

Toolbox A: eenvoudig, voor autochtone Nederlanders
Toolbox A is voor medewerkers van maatschappelijke organisaties die een bijeenkomst willen organiseren voor veelal autochtone Nederlanders die best weten hóe ze moeten stemmen, maar onbekender zijn met de standpunten van verschillende partijen en niet altijd het belang zien om te gaan stemmen. Er is rekening gehouden met de mogelijkheid dat deelnemers moeite kunnen hebben met lezen.

Toolbox B: eenvoudig, voor Nederlanders met een migratieachtergrond
Toolbox B is met name geschikt om Nederlanders met een migratieachtergrond te informeren over de Provinciale Statenverkiezingen. Ook hier wordt in opdrachten rekening gehouden met de mogelijkheid dat deelnemers moeite kunnen hebben met het lezen van Nederlands. Daarnaast wordt in deze presentatie meer uitgelegd over praktische zaken rondom het stemmen.

Toolbox C: iets meer diepgang
Toolbox C is met name geschikt bij groepen deelnemers die al wat meer kennis hebben van de politiek en rechtsstaat. In deze bijeenkomst wordt bijvoorbeeld met verschillende PowerPointsdia’s dieper ingegaan op de taken en bevoegdheden van de verschillende spelers in de provinciale politiek.

Let op: voor licht verstandelijk beperkten is een apart programma beschikbaar.

Statenlid uitnodigen

Overweeg om een of meer (kandidaat-)Statenleden uit te nodigen voor deze bijeenkomst. Wij raden dit zeker aan! In de verschillende programma’s zijn hier ook onderdelen voor opgenomen in de handleiding.

De (kandidaat-)Statenleden gaan daarbij in gesprek met de deelnemers en geven, net als de deelnemers zelf, hun mening over bepaalde stellingen.

U kunt bovenstaande uitnodigingsmail naar de Statengriffie van uw provincie sturen. Dit zijn de mensen die de Provinciale Staten ondersteunen in hun werk. Zij kunnen de uitnodiging uitzetten naar alle politieke partijen.

Succes met de organisatie en vooral veel plezier!

Toolbox A – Verkiezingsspecial

Organiseer een informatiebijeenkomst over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen 2019! Doelgroep Toolbox A is voor medewerkers van maatschappelijke organisaties die een bijeenkomst willen organiseren voor veelal autochtone Nederlanders die best weten hóe ze moeten stemmen, maar onbekender zijn met de standpunten van verschillende partijen en niet altijd...

Lees meer »

Toolbox B – Verkiezingsspecial

Organiseer een informatiebijeenkomst over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen 2019! Doelgroep Toolbox B is met name geschikt om Nederlanders met een migratieachtergrond te informeren over de Provinciale Statenverkiezingen. Ook hier wordt in opdrachten rekening gehouden met de mogelijkheid dat deelnemers moeite kunnen hebben met het lezen van...

Lees meer »

Toolbox C – Verkiezingsspecial

Organiseer een informatiebijeenkomst over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen 2019! Doelgroep Toolbox C is met name geschikt bij groepen deelnemers die al wat meer kennis hebben van de politiek en rechtsstaat. In deze bijeenkomst wordt bijvoorbeeld met verschillende PowerPointsdia’s dieper ingegaan op de taken en bevoegdheden van...

Lees meer »