Huis voor democratie en rechtsstaat

Informatiebijeenkomsten over de verkiezingen

Foto Marjolein Jense

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Niet iedereen weet precies wat de provincie doet, welke onderwerpen er spelen en hoe je hiervoor kunt stemmen. Om mensen beter voor te bereiden op deze verkiezingen, begeleidt ProDemos informatiebijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die de politiek misschien niet op de voet volgen, maar er wel iets meer over zouden willen weten. Graag komen we ook bij u langs!


Toolbox
Wilt u de bijeenkomst graag zelf begeleiden? Dat kan ook!
Bekijk onze toolbox voor de Verkiezingsspecial

over de Provinciale Staten en waterschappen 2019.


Nodig ons uit!

Iedereen heeft te maken met politiek. Maar terwijl veel burgers in Nederland kritisch en betrokken zijn, zijn er ook groepen burgers die geen vertrouwen hebben in de overheid en in hun eigen vermogen om invloed uit te oefenen.

Met onze informatiebijeenkomsten proberen we juist die doelgroepen te bereiken. We willen dat ook zij het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en dat je niet gestudeerd hoeft te hebben om betrokken te zijn bij onze democratische rechtsstaat.

Werkt u voor een maatschappelijke organisatie of vereniging die deze doelgroep bereikt, nodig ons dan uit! Eerder hielden we bijvoorbeeld bijeenkomsten bij Resto VanHarte, Stichting Lezen en Schrijven, dialooggroepen, moskeestichtingen, vrouwenverenigingen en het Leger des Heils.

Programma

De insteek van de avond is dat het een leuke avond moet zijn. We informeren de bezoekers op een luchtige manier over de provinciale verkiezingen, bijvoorbeeld met een quiz, een interactieve presentatie, een spel en een filmpje. Een gesprek met een (lokale) politicus is onderdeel van het programma.

De onderwerpen die we bespreken, zijn:

 • hoe het bestuur in de provincie werkt
 • waar de provincie wel en niet over gaat
 • dat de Eerste Kamer wordt gekozen door de Provinciale Staten
 • dat er ook waterschapsverkiezingen zijn
 • waar de waterschappen over beslissen
 • hoe het werkt als je gaat stemmen
 • hoe je een stemkeuze kunt maken

Voor wie?

Met onze informatiebijeenkomsten proberen we vooral die mensen te bereiken die geen vertrouwen hebben in de overheid en/of in hun eigen vermogen om invloed uit te oefenen. We willen dat ook zij het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en dat je niet gestudeerd hoeft te hebben om betrokken te zijn bij onze democratische rechtsstaat.

Praktische informatie

 • De bijeenkomsten kunnen in iedere plaats in Nederland plaatsvinden.
 • Het programma duurt maximaal 2 uur.
 • Het programma is geschikt voor minimaal 15 en maximaal 50 aanwezigen. Indien u meer aanwezigen verwacht, is een aangepast programma mogelijk. Neem dan contact met ons op.

Wat doet ProDemos?

 • ProDemos zorgt voor de begeleider van de bijeenkomst (de moderator).
 • De moderator verzorgt het inhoudelijke programma.
 • ProDemos levert een concept-uitnodiging voor politici en promotiemateriaal waar u zelf de datum, tijd en locatie op in kunt vullen en kunt laten drukken.

ProDemos doet dit allemaal gratis. We organiseren maximaal vijftig bijeenkomsten, verspreid over het hele land. Wees er snel bij. Op = op.

Wat verwachten we van u?

 • U bent de gastheer/-vrouw.
 • U regelt een geschikte locatie en verzorgt de catering (koffie/thee).
 • U zorgt dat er een goed werkende beamer, laptop (en indien nodig een geluidsversterker) aanwezig is.
 • U nodigt één of meerdere lokale politici uit voor de bijeenkomst. U bent zelf verantwoordelijk voor de aanwezigheid van een politicus. ProDemos levert hiervoor
 • U nodigt de gasten uit voor de bijeenkomst. ProDemos levert promotiemateriaal hiervoor, waar u zelf de datum, tijd en locatie op in kunt vullen en kunt laten drukken.

Inschrijven

U kunt een bijeenkomst aanvragen in het ProDemos reserveringssysteem.  De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden in de periode tussen 1 februari en 20 maart 2019. Er moeten altijd minimaal drie weken zitten tussen uw aanvraag en de uitvoeringsdatum. Binnen tien dagen laten we u weten of uw aanvraag wordt toegewezen. In het uitzonderlijk geval dat de aanvraag wordt afgewezen omdat er geen moderator beschikbaar is, nemen we contact op voor een nieuwe uitvoeringsdatum.
Als u uw aanvraag heeft afgerond krijgt u meteen een bevestiging. Mocht u die niet ontvangen, dan is er iets mis gegaan. Probeer het dan nog eens, of neem contact met ons op.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met Nanette Kistemaker

Toolbox Verkiezingsspecial PS en waterschappen 2019

Wil je zelf een interactieve en luchtige informatiebijeenkomst verzorgen over de Provinciale Statenverkiezingen 2019? Hier vind je alle handleidingen en materialen waarmee je de bijeenkomst zelf kunt verzorgen. Toolbox A,B en C Er zijn drie programma’s, elk voor een andere doelgroep. Tussen de programma’s zit veel overlap; toch zijn er...

Lees meer »