Huis voor democratie en rechtsstaat

Herindelingsverkiezingen 2018

Op 21 november 2018 zijn er herindelingsverkiezingen in de (nieuwe) gemeenten: Groningen, Hoeksche Waard, Het Hogeland, Westerkwartier, Noardeast-Fryslân, Haarlemmermeer, West Betuwe, Molenlanden, Noordwijk, Altena, Beekdaelen en Vijfheerenlanden. Uiteraard willen gemeenten dat die dag zoveel mogelijk inwoners hun stem uitbrengen, en dat ze daarbij goed op de hoogte zijn van wat er speelt.

ProDemos ondersteunt gemeenten bij het informeren van potentiële kiezers: wij leggen in eenvoudige taal uit hoe de gemeentelijke politiek werkt, welke onderwerpen er in uw gemeente spelen, welke politieke partijen in de gemeente meedoen aan de verkiezingen, en ook wat de wet zegt over stemrecht voor niet-Nederlanders.

Lees onze speciale nieuwsbrief over de Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Bekijk wat ProDemos u te bieden heeft:

ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial

Met onze informatiebijeenkomst 'ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial' proberen we vooral mensen te bereiken die geen vertrouwen hebben in de overheid en/of in hun eigen vermogen om invloed uit te oefenen. We willen dat ook zij het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en dat je niet gestudeerd hoeft te hebben om betrokken te zijn bij onze democratische rechtsstaat. We hebben ook een toolbox ontwikkeld waarmee organisaties zelf een bijeenkomst kunnen organiseren.

Lees meer »

StemWijzers voor gemeenten

In verkiezingstijd zoeken burgers objectieve informatie. De StemWijzer komt aan die vraag tegemoet en geeft uw inwoners op een snelle en overzichtelijke manier inzicht in de gemeentelijke politiek. Maak dus samen met ProDemos een StemWijzer op maat voor uw gemeente. De StemWijzer is het middel bij uitstek om kiezers op...

Lees meer »

StickerStemWijzer voor uw gemeente

De StickerStemWijzer is uw Stemwijzer in het groot: fysiek aanwezig op grote doeken en te gebruiken door verschillende mensen tegelijkertijd. Door het plakken van rode en groene stickers bij de stellingen ontstaan spontaan discussies. Live ‘politieke barometer’ bij bijeenkomsten De StickerStemWijzer is een levendige, laagdrempelige manier om jong en oud bekend...

Lees meer »

First time voters

Onderzoek heeft aangetoond dat de kans groot is dat mensen op latere leeftijd naar de stembus blijven gaan als ze daarmee beginnen zodra ze kiesgerechtigd zijn. ProDemos adviseert gemeenten daarom om deze groep kiezers actief te benaderen in de campagneperiode. Wij raden gemeenten daarbij aan om een structurele samenwerking met onderwijsinstellingen op te bouwen. Het overgrote deel van de first time voters volgt namelijk nog onderwijs.

Lees meer »