Huis voor democratie en rechtsstaat

Informatiebijeenkomsten

Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Maar niet iedereen weet precies wat het Europees Parlement doet, over welke onderwerpen Europa gaat of hoe je kunt stemmen. Om mensen beter voor te bereiden op deze verkiezingen, begeleidt ProDemos informatiebijeenkomsten.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die de politiek misschien niet op de voet volgen, maar er wel iets meer over zouden willen weten. We organiseren de bijeenkomsten onder de noemer ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial. Graag schuiven we dan ook aan bij uw organisatie of instelling om een bijeenkomst te begeleiden!


Toolbox

Wilt u de bijeenkomst graag zelf begeleiden? Dat kan ook!

Bekijk onze Toolbox


Voor wie?

Iedereen heeft te maken met politiek. Maar er zijn in Nederland groepen burgers die geen vertrouwen hebben in de overheid of in hun eigen vermogen om invloed uit te oefenen.

Met onze informatiebijeenkomsten proberen we juist díé doelgroepen te bereiken. We willen dat ook zij het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en dat je bijvoorbeeld niet gestudeerd hoeft te hebben om betrokken te zijn bij onze democratische rechtsstaat.

Werkt u voor een maatschappelijke organisatie of vereniging die deze doelgroep bereikt én organiseert u een evenement waar wij bij aan kunnen schuiven? Nodig ons dan uit! Eerder hielden we bijvoorbeeld bijeenkomsten bij Resto VanHarte, dialooggroepen, moskeestichtingen, vrouwenverenigingen en het Leger des Heils.

Programma

De insteek van de avond is dat het een leuke avond moet zijn. We informeren de bezoekers op een luchtige manier over de verkiezingen, bijvoorbeeld met een quiz, een interactieve presentatie, een spel of een filmpje. Een gesprek met een (lokale) politicus is onderdeel van het programma. Dit gesprek is bedoeld om de bezoekers voor te lichten over de verkiezingen en het werk van een volksvertegenwoordiger, en nadrukkelijk niet als campagnemoment.

De onderwerpen die we bespreken, zijn onder andere:

 • hoe de Europese Unie besluiten neemt
 • waar de Europese Unie wel en niet over gaat
 • hoe partijen samenwerkingen in het EP
 • hoe het werkt als je gaat stemmen
 • hoe je een stemkeuze kunt maken

Praktische informatie

 • Het programma is gratis.
 • De bijeenkomsten kunnen in iedere plaats in Nederland plaatsvinden.
 • Het programma duurt maximaal 2 uur.
 • Het programma is geschikt voor minimaal 15 en maximaal 50 aanwezigen. Indien u meer aanwezigen verwacht, is een aangepast programma mogelijk. Neem dan contact met ons op.

Wat doet ProDemos?

 • ProDemos zorgt voor de begeleider van de bijeenkomst (de moderator).
 • De moderator verzorgt het inhoudelijke programma.
 • ProDemos levert een concept-uitnodiging voor politici en promotiemateriaal waar u zelf de datum, tijd en locatie op in kunt vullen en kunt laten drukken.

We organiseren maximaal veertig bijeenkomsten, verspreid over het hele land. Wees er snel bij. Op = op.

Wat verwachten we van u?

 • U bent de gastheer/-vrouw.
 • U regelt een geschikte locatie en verzorgt de catering (koffie/thee).
 • U zorgt dat er een goed werkende beamer, laptop (en indien nodig een geluidsversterker) aanwezig is.
 • U nodigt één of meerdere lokale politici uit voor de bijeenkomst. U bent zelf verantwoordelijk voor de aanwezigheid van een politicus. ProDemos levert hiervoor een concept-uitnodiging.
 • U nodigt de gasten uit voor de bijeenkomst. ProDemos levert promotiemateriaal hiervoor, waar u zelf de datum, tijd en locatie op in kunt vullen en kunt laten drukken.

Inschrijven

U kunt een bijeenkomst aanvragen in het ProDemos reserveringssysteem onder de noemer ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial.  De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden in de periode tussen 1 april en 23 mei 2019. Er moeten altijd minimaal twee weken zitten tussen uw aanvraag en de uitvoeringsdatum. Binnen tien dagen laten we u weten of uw aanvraag wordt toegewezen. In het uitzonderlijk geval dat de aanvraag wordt afgewezen omdat er geen moderator beschikbaar is, nemen we contact op voor een nieuwe uitvoeringsdatum.
Als u uw aanvraag heeft afgerond krijgt u meteen een bevestiging. Mocht u die niet ontvangen, dan is er iets mis gegaan. Probeer het dan nog eens, of neem contact met ons op.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met Nanette Kistemaker

Toolbox Verkiezingsbijeenkomst EP2019

Wil je zelf een interactieve en luchtige informatiebijeenkomst verzorgen over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 23 mei 2019? Hieronder vind je alle handleidingen en materialen waarmee je de bijeenkomst zelf kunt verzorgen. Er zijn twee verschillende versies van de toolbox: versie A en versie B. Toolbox A Toolbox...

Lees meer »