Huis voor democratie en rechtsstaat

Samenwerking met Noord-Holland

Grootebroek, 13-3-2019. De Commissaris van de Koning van Noord-Holland geeft een gastles over de provincie. Foto: Johannes Abeling

Onder de titel: Baas van Noord-Holland heeft de provincie een prachtige doelstelling geformuleerd: zoveel mogelijk klassen ontvangen op het provinciehuis met het Provinciespel! En daarnaast zelf de scholen opzoeken met de gastles Belastingbazen.

  1. Gastlessen Noord-Holland
  2. Provinciespel op het Provinciehuis

1. Gastlessen Belastingbazen

Bij deze gastles gaat het om het maken van keuzes. Waar moet de provincie wel geld aanbesteden en waaraan niet? Het mooie is dat het de wens van de provincie was om de bestaande mbo-gastles Belastingbazen (die maar gericht is op gemeenten) om te vormen naar een variant voor de Provincie. Vervolgens heeft ProDemos medewerkers van de provincie getraind en gaan zij zelfstandig richting de scholen. Er is de mogelijkheid tot het gebruik van het reserveringssysteem van ProDemos en evaluatie van de gastlessen achteraf.

2. Provinciespel op het Provinciehuis

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Daar beslissen de leerlingen over middels hun zelf opgerichte politieke partijen. Hierbij ervaren de leerlingen dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tip: bekijk het filmpje onderaan deze pagina.


Ook in uw provincie?

Wilt u ook klassen ontvangen op het provinciehuis met hulp van ProDemos? Wij zetten onze kennis en ervaring ook graag in uw provincie in.

Neem voor meer informatie contact op met Matthijs van Tuijl. Wij kunnen met u meedenken over een passend programma in uw provincie.