Huis voor democratie en rechtsstaat

Samenwerking met Overijssel

Zet in op de jeugd en betrek jongeren bij de provincie!

Als het aan ProDemos ligt, heeft iedere provincie een structureel aanbod om jongeren kennis te laten maken met de provincie. De provincie Overijssel heeft een breed aanbod: Overijssel doet mee! Binnen dit programma heeft ProDemos gezamenlijk met de provincie activiteiten ontwikkeld om jongeren op een laagdrempelige wijze te bereiken: met een gastles in de klas of een politiek rollenspel op het provinciehuis.

Resultaat: ‘Overijssel doet mee!’ loopt nu vijf jaar en heeft een bereik van 4.000 leerlingen per jaar.

Reacties van scholieren in Overijssel op het politieke rollenspel

“Supercool om een beetje te begrijpen hoe het werkt”

“Ik vond het zo grappig dat iedereen ook echt meedeed.”

“Voor we hier kwamen leek het me maar duf, maar het was echt heel leuk!”

“Hoe word ik nou zelf Statenlid dan?”
 

Programma

Gastles EnschedeEen gastles in de klas of een politiek rollenspel op het provinciehuis wordt begeleid door een ProDemos-begeleider. Beide programma’s zijn opgebouwd uit actieve werkvormen en worden op maat uitgevoerd voor de onderwijsniveaus (v)mbo en havo/vwo. Het programma sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren. Er is altijd een Statenlid aanwezig, en bij de gastles daarbij ook een raadslid.

Meer informatie over het programma leest u op de website van de provincie Overijssel.

Ook in uw provincie?

Wilt u ook klassen ontvangen op het provinciehuis met hulp van ProDemos? Wij zetten onze kennis en ervaring ook graag in uw provincie in. Kijk bijvoorbeeld bij het Provinciespel.

Neem voor meer informatie contact op met Matthijs van Tuijl. Wij kunnen met u meedenken over een passend programma in uw provincie.

Gastles in de provincie Overijssel

Samen met de provincie Overijssel organiseert ProDemos gastlessen op scholen in de hele provincie. Veel leerlingen weten niet goed wat het verschil is tussen wat de provincie doet en wat onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt. In de gastles wordt dit onderscheid duidelijk. Wat doet de Commissaris van de Koning,...

Lees meer »

Democratiespel Overijssel

Het democratiespel wordt in het provinciehuis of in het gemeentehuis gespeeld. In dit rollenspel ervaren leerlingen hoe verschillende bestuurslagen samenwerken en met elkaar te maken hebben. Hoe ziet de taakverdeling tussen het Rijk, provincies en gemeenten eruit? Een gemeenteraadslid of Statenlid legt uit hoe het in de praktijk werkt. Voor...

Lees meer »