Huis voor democratie en rechtsstaat

Samenwerking met Gelderland

Arnhem, 20170928, In de Statenzaal van het gemeentehuis wordt het Provinciespel gespeeld door een groep mbo-leerlingen

Zoveel mogelijk jongeren kennis laten maken met de provinciale politiek! Dat is het gezamenlijke doel voor de provincie Gelderland en ProDemos voor de komende jaren. Er staan verschillende activiteiten op stapel:

  1. Gastlessen Gelderland
  2. Provinciespel op het Provinciehuis
  3. Democratiespel op het gemeentehuis

Het is de bedoeling om vanaf 2019 jaarlijks vijfduizend leerlingen te bereiken met de verschillende programma’s.

(lees verder onder de foto)

1. Gastlessen Gelderland

In alle gastlessen staat leren door ervaren centraal. Deze aanpak sluit goed aan bij de leerstijl van jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo. Samen met een gastdocent van ProDemos leren leerlingen en studenten wat de provincie doet en welke invloed zij heeft op de leefwereld van de studenten.

2. Provinciespel op het Provinciehuis

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Daar beslissen de leerlingen over middels hun zelf opgerichte politieke partijen. Hierbij ervaren de leerlingen dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tip: bekijk het filmpje onderaan deze pagina.

3. Democratiespel op het gemeentehuis

Ook in de diverse gemeentehuizen in de provincie biedt ProDemos programma’s aan om de leerlingen meer te vertellen over de werking van de lokale politiek. Leerlingen kruipen in de huid van een raadslid en spelen een raadsvergadering na. De raadzaal is het decor van dit programma en vormt een stimulerende entourage om politieke betrokkenheid te creëren. In het programma is ook een rol weggelegd voor de gemeenteraadsleden.


Ook in uw provincie?

Wilt u ook klassen ontvangen op het provinciehuis met hulp van ProDemos? Wij zetten onze kennis en ervaring ook graag in uw provincie in.
Neem voor meer informatie contact op met Matthijs van Tuijl. Wij kunnen met u meedenken over een passend programma in uw provincie.

 

Jongen gebaart tijdens het Provinciespel terwijl hij in een microfoon spreekt. Hij draagt een blauw t-shirt en een zwarte pet achterstevoren.

Inspiratiebijeenkomst mbo-docenten Gelderland

Bent u mbo-docent Burgerschap in Gelderland? Kom dan op 27 september naar de inspiratiebijeenkomst in het Provinciehuis in Arnhem. Vrijdag 27 september 2019, van 12:00 – 16:30 uur in ArnhemDe toegang is gratis. U kunt zich online aanmelden via ons reserveringssysteem. De Provincie Gelderland organiseert samen met ProDemos – Huis...

Lees meer »