Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Actief in Katwijk

Foto van twee jonge vrouwen met hijab bij de ingang van een gebouw. Een van de vrouwen zit in een rolstoel bovenaan een rolstoelhelling met armleuningen. Naast de foto is een oproep geplaatst om mee te doen met de cursus Politiek Actief

Vraag jij je wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? En denk je stiekem wel eens dat jij dat beter zou kunnen? Of wil je iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet je niet hoe? Volg dan vanaf september 2019 de gratis cursus Politiek Actief voor de gemeente Katwijk en ontdek het!

Op dinsdag 10 september 2019 startte in Katwijk een speciale pilot van de cursus Politiek Actief, waarin we de cursus beter toegankelijk maakten voor mensen met een auditieve, visuele en/of fysieke beperking. De gemeente Katwijk zocht daarom zowel mensen met als zonder (een van) deze beperking(en) die het leuk vinden om gratis deel te nemen. Er is een maximum aantal inschrijvingen, je aanmelding is dus niet direct definitief. Hiervoor ontvang je nog een bevestiging.

De aanmeldingen voor het project zijn gesloten. Helaas kunt u niet meer deelnemen aan deze pilot. In november 2019 startte de laatste cursus binnen dit project in Groningen.

Politiek Actief voor iedereen

De cursus Politiek Actief wordt georganiseerd door ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat. De afgelopen jaren hebben duizenden burgers door heel Nederland de cursus gevolgd. Velen van hen zijn daarna politiek actief geworden op verschillende niveaus.

Om de cursus voor meer mensen toegankelijk te maken, draait ProDemos in 2019 samen met een aantal gemeenten een pilotcursus en test welke aanpassingen verder nodig zijn. Zo kan de cursus in de toekomst altijd inclusief zijn en kunnen mensen met een beperking volledig deelnemen.

Programma cursus Politiek Actief

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid?

Op deze vragen – en meer! – krijgen deelnemers aan de cursus Politiek Actief antwoord. Ook is er een training debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de gemeente. Zo krijgen deelnemers ervaring uit de praktijk mee en trainen ze nuttige vaardigheden.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten:

 1. Introductie en kennismaking
  • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
  • Verkiezingen / politieke partijen
 2. De gemeente
  • Hoe werkt de gemeente?
  • De besluitvorming binnen de gemeente
  • Beïnvloeden van de besluitvorming
 3. De gemeenteraad
  • Taken en rollen van de gemeenteraad
  • De instrumenten van een raadslid
  • Basiskennis gemeentefinanciën
  • Speeddaten met gemeenteraadsleden
 4. Training overtuigend debatteren
 5. Uitreiking certificaten en evaluatie cursus

Meer informatie

De bijeenkomsten vinden steeds plaats op dinsdagavond 10, 17 en 24 september en 1 en 8 oktober 2019, van 19.30 uur tot 22.00 uur. De locatie is het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3.

De aanmeldingen voor het project zijn gesloten. Helaas kunt u niet meer deelnemen aan deze pilot. In november start de laatste cursus binnen dit project in Groningen.

 Voor vragen of informatie kunt u ook mailen naar politiekactief@prodemos.nl of bellen naar 06-11208528.