Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos speciaal voor het mbo Verkiezingsfestivals in aanloop naar verschillende verkiezingen. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. ProDemos en NJR vinden het belangrijk deze groep jonge mensen bewust te maken van de invloed die zij kunnen uitoefenen en hen te enthousiasmeren voor politiek en verkiezingen.

Verkiezing Europees Parlement 2024

In juni 2024 vindt de verkiezing voor het Europees Parlement plaats. Het programma van deze editie Verkiezingsfestivals bestaat onder andere uit een afwisselende en interactieve workshop waarin studenten in gesprek gaan met kandidaat-leden voor het Europees Parlement. Ook gaan klassen in rondes aan de slag met feestelijke en informatieve activiteiten in de kantine (of een andere centrale plek in de school).

Wil je een ook een Verkiezingsfestival op jouw mbo-onderwijsinstelling organiseren? Meld je school aan via het reserveringssysteem.

Als je jouw school graag wilt opgeven om een Verkiezingsfestival te organiseren, lees dan vooraf goed de voorwaarden en de infosheet door. Dit voorkomt teleurstellingen. Maximaal 10 scholen kunnen meedoen.

  • De festivals worden georganiseerd in de periode 28 maart tot 4 juni 2024 en er kan steeds maximaal één festival op een dag plaatsvinden.
  • Het Verkiezingsfestival duurt een hele dag en alle activiteiten van een festival vinden plaats op één schoollocatie.
  • De school meldt minimaal 450 studenten aan voor het Verkiezingsfestival: 225 in de ochtend en 225 in de middag (dit is een voorwaarde voor deelname!). Deelnemende klassen moeten een dagdeel (ochtend of middag) uitgeroosterd worden om mee te kunnen doen aan het programma van het Verkiezingsfestival.
  • De materialen worden een dag van tevoren geleverd. ProDemos en NJR zullen zelf zorgen dat alles opgebouwd wordt. Wij vragen de school om alle materialen ’s ochtends vroeg klaar te zetten op de plek van het festivalterrein.
  • Aan de Verkiezingsfestivals zijn geen kosten verbonden, met uitzondering van de activiteiten die door de school aanvullend worden georganiseerd. Wel zijn er annuleringsvoorwaarden van toepassing waar annuleringskosten aan verbonden kunnen zijn.
  • Alle activiteiten worden begeleid ProDemos en NJR.

ProDemos en NJR bieden een basisprogramma. Dat is al heel leuk en waardevol, maar als de school aanvullende activiteiten organiseert heeft het festival nog meer impact. Denk aan de horecaopleiding die ‘verkiezingstaartjes’ maakt, de opleiding Media die over de dag vlogt en blogt, een dj, posters en versieringsmateriaal enzovoort. Wij overleggen graag! 

Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam
Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam
Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam