Huis voor democratie en rechtsstaat

Online gastles Weg van het Wetsvoorstel

Net als bij de programma’s in Den Haag is de rode draad van deze online gastles de route van een wens naar een wet: de klas ziet hoe een idee of een plan uiteindelijk een wetsvoorstel wordt. Bij lessen die tenminste 90 minuten duren spant ProDemos zich in om een gastspreker van de Eerste of Tweede Kamer voor deze les uit te nodigen.

 • Duur
  45 - 120 minuten
 • Niveau
  HAVO / VWO, MBO, VMBO
 • Locatie
  Online

Nu boeken

Deze online gastles Weg van het Wetsvoorstel is bedoeld voor alle scholen voor wie een bezoek aan Den Haag geen mogelijkheid is. Wil je liever een fysiek programma over politiek Den Haag op school? Kies dan voor Parlement op School.

De rode draad van deze gastles is de route van van een wens naar een wet, net als in de educatieve programma’s in Den Haag. Aan het begin van de les kiezen leerlingen/studenten hun eigen wetsvoorstel waarmee de verschillende stappen zichtbaar worden gemaakt. De les wordt interactief door opdrachten met Mentimeter en in breakout rooms.

Bij lessen die tenminste 90 minuten duren spant ProDemos zich in om een gastspreker van de Eerste of Tweede Kamer voor deze les uit te nodigen*. Dit gesprek wordt in de les eerst kort voorbereid door onze begeleiders. Daarna is het de beurt aan de leerlingen/studenten om vragen te stellen aan het Kamerlid. Hoe ziet de werkweek van een Kamerlid eruit? Wat vindt het Kamerlid van de coronamaatregelen? En zou diegene ooit premier willen worden?

Afhankelijk van de geboekte duur kan het programma worden aangevuld met diverse onderdelen. Denk o.a. aan een virtueel bezoek aan de Eerste en/of Tweede Kamer, een quiz over ministeries en bijbehorende ministers of het voorbereiden van een lobby om het gekozen wetsvoorstel onder de aandacht van politieke partijen te brengen.

*De aanwezigheid van een gastspreker is onder voorbehoud en afhankelijk van de beschikbaarheid van een Kamerlid. Onze begeleiders laten je weten of het voor jouw les gelukt is een gastspreker te vinden.

 • De online gastles Weg van het Wetsvoorstel duurt 45-120 minuten. 
 • Je reserveert de online gastles Weg van het Wetsvoorstel via ons online reserveringssysteem
 • Wil je in aanmerking komen voor een gastspreker in je les? Reserveer dit programma dan op tijd! De aanvraagtermijn is in dat geval minimaal 6 weken (en nog altijd geldt dan het voorbehoud dat er een Kamerlid beschikbaar is). 
 • Per programma moeten minimaal 10 leerlingen deelnemen en kunnen max. 32 leerlingen deelnemen. 
 • We werken met het videobelplatform Microsoft Teams. 
 • Belangrijk: de leerlingen/studenten hebben allemaal een eigen apparaat (bij voorkeur een laptop of tablet, geen telefoon) en oortjes nodig voor de online les. 

Na de aanvraag

 • Onze begeleiders vinden het fijn om voorafgaand aan het programma per e-mail contact met de docent op te nemen over het niveau van de groep, eventuele bijzonderheden en de ervaring van de klas met videobellen. Deze begeleider stuurt je vervolgens ook de Teamslink. 
 • Annuleren kan kosteloos tot 30 werkdagen voor de uitvoering. Annuleer je een gastles binnen deze 30 werkdagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles in rekening gebracht. Bekijk onze algemene voorwaarden.

Tijdens het programma 

 • We verwachten dat leerlingen/studenten en docent op het afgesproken tijdstip ons digitale Teams-klaslokaal binnenkomen. 
 • We vragen aan leerlingen/studenten en docenten om geen opnames te maken van het programma. Ook vragen we leerlingen/studenten, docenten en Kamerleden om niet zomaar een screenshot of foto te maken van de aanwezigen. Dit kan eventueel na het vragen om toestemming. Op deze manier kunnen leerlingen/studenten die niet op de foto willen hun camera uitzetten. 
 • Het is natuurlijk het fijnst als leerlingen/studenten hun camera aan hebben staan, dit stellen we echter niet verplicht. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met  gastles@prodemos.nl