Huis voor democratie en rechtsstaat

Online gastles Weg van het Wetsvoorstel

Net als bij de programma’s in Den Haag is de rode draad van deze online gastles de route van een wens naar een wet: leerlingen/studenten zien hoe een idee of een plan uiteindelijk een wetsvoorstel wordt. Bij lessen die tenminste 90 minuten duren spant ProDemos zich in om een gastspreker van de Eerste of Tweede Kamer voor deze les uit te nodigen.

 • Duur
  45 - 120 minuten
 • Niveau
  HAVO / VWO, MBO, VMBO
 • Locatie
  Online

Nu boeken

ProDemos ontvangt schoolklassen in Den Haag waarbij een bezoek aan de Tweede Kamer (en soms de Eerste Kamer) een vast onderdeel is. Helaas kan het voorkomen dat een bezoek aan politiek Den Haag niet mogelijk is, door een sluiting van de Eerste en Tweede Kamer of omdat de reisafstand te groot is. In die gevallen kunnen scholen kiezen voor een van de twee alternatieve programma’s die ProDemos heeft ontwikkeld: Parlement op School (een programma over politiek Den Haag in de klas) en deze online gastles Weg van het Wetsvoorstel.

Net als bij de programma’s in Den Haag en bij Parlement op School is de rode draad van deze les de route van een wens naar een wet: leerlingen/studenten zien hoe een idee of een plan uiteindelijk een wetsvoorstel wordt. Aan het begin van de les kiezen leerlingen/studenten hun eigen wetsvoorstel waarmee de verschillende stappen zichtbaar worden gemaakt. De les wordt interactief door opdrachten met Mentimeter en in breakout rooms. Ook kunnen we via een online tool letterlijk binnen kijken in het Torentje en in de parlementszaal.  

Bij lessen die tenminste 90 minuten duren spant ProDemos zich in om een gastspreker van de Eerste of Tweede Kamer voor deze les uit te nodigen*. Dit gesprek wordt in de les eerst kort voorbereid door onze begeleiders. Daarna is het de beurt aan de leerlingen/studenten om vragen te stellen aan het Kamerlid. Hoe ziet de werkweek van een Kamerlid eruit? Wat vindt het Kamerlid van de coronamaatregelen? En zou diegene ooit premier willen worden? 

*De aanwezigheid van een gastspreker is onder voorbehoud en afhankelijk van de beschikbaarheid van een Kamerlid. Onze begeleiders laten je weten of het voor jouw les gelukt is een gastspreker te vinden.  

 • De online gastles Weg van het Wetsvoorstel duurt 45-120 minuten. 
 • Je reserveert de online gastles Weg van het Wetsvoorstel via ons online reserveringssysteem
 • Wil je in aanmerking komen voor een gastspreker in je les? Reserveer dit programma dan op tijd! De aanvraagtermijn is in dat geval minimaal 6 weken (en nog altijd geldt dan het voorbehoud dat er een Kamerlid beschikbaar is). 
 • Per programma moeten minimaal 10 leerlingen deelnemen en kunnen max. 32 leerlingen deelnemen. 
 • We werken met het videobelplatform Microsoft Teams. 
 • Belangrijk: de leerlingen/studenten hebben allemaal een eigen apparaat (bij voorkeur een laptop of tablet, geen telefoon) en oortjes nodig voor de online les. 

Voorafgaand aan het programma 

 • Onze begeleiders vinden het fijn om voorafgaand aan het programma per e-mail contact met de docent op te nemen over het niveau van de groep, eventuele bijzonderheden en de ervaring van de klas met videobellen. Deze begeleider stuurt je vervolgens ook de Teamslink. 
 • Annuleren kan kosteloos tot 21 dagen voor de uitvoering. Annuleer je een gastles binnen deze 21 dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €150,- per gastles. 

Tijdens het programma 

 • We verwachten dat studenten en docent op het afgesproken tijdstip ons digitale Teams-klaslokaal binnenkomen. 
 • We vragen aan leerlingen/studenten en docenten om geen opnames te maken van het programma. Ook vragen we leerlingen/studenten, docenten en Kamerleden om niet zomaar een screenshot of foto te maken van de aanwezigen. Dit kan eventueel na het vragen om toestemming. Op deze manier kunnen leerlingen/studenten die niet op de foto willen hun camera uitzetten. 
 • Het is natuurlijk het fijnst als studenten hun camera aan hebben staan, dit stellen we echter niet verplicht. 

Neem voor meer informatie contact op met  gastles@prodemos.nl