Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Daarom organiseert ProDemos tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de landelijke Kinderverkiezingen. Dit zijn schaduwverkiezingen voor het basisonderwijs. Met behulp van het materiaal en instructies op de website van de Kinderverkiezingen kun je als docent samen met jouw leerlingen verkiezingen houden in de klas. De uitslag geef je aan ons door en aan het eind van de dag verschijnt de landelijke uitslag van de Kinderverkiezingen op de website.

Natuurlijk zijn de Kinderverkiezingen geen peilingen die de uitslag van de echte verkiezingen voorspellen. Wel vertonen de uitslagen van de Kinderverkiezingen vaak in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Wel zijn de verschuivingen bij de Kinderverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder leerlingen nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen.

Aangezien de Tweede Kamerverkiezingen doorgaans maar één keer per vier jaar plaatsvinden, vinden de Kinderverkiezingen ook maar één keer per vier jaar plaats. Gelukkig kun je met het materiaal op kinderverkiezingen.nl het hele jaar door verkiezingen organiseren bij jou op school. Op de website vind je lesmateriaal, filmpjes en quizzen. Jullie gaan zelf in groepjes partijen oprichten, campagne voeren, stemmen, de uitslag bekendmaken en een coalitie vormen. Ondertussen leren de leerlingen alles over verkiezingen en de stemprocedure.

  • Wil je meedoen met de landelijke Kinderverkiezingen? Schrijf je dan in via de website van de Kinderverkiezingen. Je hebt tot aan de officiële verkiezingsdag om verkiezingen te organiseren en de uitslag van jouw klas/school in te leveren.
  • Wil je verkiezingen in jouw klas organiseren als er geen landelijke verkiezingen zijn? Volg dan het stappenplan op de website van de Kinderverkiezingen.
Kinderverkiezingen Provinciale Staten 2019
Kinderverkiezingen Provinciale Staten 2019