Huis voor democratie en rechtsstaat

Verslag Nacht van de Dictatuur 2016

woensdag 14 september 2016

BvV_ProDemos_09092016_NVDD_34Op vrijdagavond 9 september 2016 vond de zesde Nacht van de Dictatuur plaats op verschillende plekken in Den Haag, namelijk: ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, Filmhuis Den Haag, Studio Dudok, Nieuwspoort, Museum de Gevangenpoort en het Atrium. Het fenomeen ‘dictatuur’ werd op verschillende manieren belicht door middel van films, een diner, exposities, interviews, debatten, lezingen en een Escaperoom. De kaartjes voor de Nacht waren dit jaar helemaal uitverkocht!

Een greep uit de activiteiten

De Nacht trapte af met het Dictatordiner in Nieuwspoort met de lievelingsgerechten van Franco, Mussolini en Khadaffi . Tijdens het diner gaf journalist en columnist Kustaw Bessems een tafelrede.

BvV_ProDemos_09092016_NVDD_19Hierna werd het evenement geopend met een lezing van Femke Halsema, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks, over de autoritaire verleiding. Ze vertelde bijvoorbeeld dat veel mensen stiekem verlangen naar een beetje autoriteit in onze samenleving.
Ook waren er veel interactieve activiteiten, zoals het project van kunstenaar Hans Poel: ‘Petting Politics and Other Cute Propaganda.’  Er werd gestemd op de president met het leukste huisdier of het schattigste kind. In de Escaperoom werd u uitgedaagd om binnen een halfuur de dictator te ontmaskeren om uzelf − en het volk − te bevrijden.

BvV_ProDemos_09092016_NVDD_40Paul Damen liet tijdens zijn lezing ‘de gevoelige kant’ van de dictators zien terwijl hij voorlas uit zijn boek ‘Bloemen van het kwaad: gedichten van dictators.’ Hij vertelde dat in de meeste Arabische landen, maar ook in China en Japan, het heel normaal is dat dictators, of gezaghebbers, gedichten schrijven. Het is daar een onderdeel van de cultuur, terwijl wij daar in de westerse wereld anders tegenaan kijken.
BvV_ProDemos_09092016_NVDD_54Ook vond er tijdens de Nacht van de Dictatuur een interview plaats tussen schrijver en Syrië-expert Maarten Zeegers en de Syrische schrijver Nirad Sirees. Sirees is internationaal bekend geworden door zijn roman The Silence and the Roar, over het leven van een schrijver die niks meer mag publiceren omdat hij weigert propaganda te schrijven voor de regering.  Het boek werd verbannen in Syrië. In 2012 werd Sirees door het Assad-regime gedwongen zijn geboorteland te verlaten.Tijdens de Nacht vertelde hij zijn verhaal .

 

BvV_ProDemos_09092016_NVDD_30Daarnaast kwam Leyla Yunus vertellen over haar ervaringen als mensenrechtenactivist in Azerbaijan. In juli 2014 werd ze samen met haar man Arif Yunus opgesloten in de gevangenis nadat ze door de Azerbeidjaanse machthebbers werden gearresteerd voor onder andere fraude en verraad. Vanwege haar verslechterde gezondheid werd Yunus  vrijgelaten op 9 december 2015. In april 2016 kwam ze naar Nederland op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De jaarlijkse tentoonstelling van World Press Photo was ook deel van de Nacht van de Dictatuur. Dit jaar was de tentoonstelling in het donker te bekijken met een speciaal hoofdlampje in het Atrium in het stadhuis van Den Haag. Er waren onder andere foto’s te zien van Noord-Koreaanse kinderen die in klederdracht een liedje zingen ter ere van hun leider Kim Jong Un.

BvV_ProDemos_09092016_NVDD_63De nacht werd afgesloten onder leiding van Martijn de Greve, bekend van onder andere Politieke Junkies, door een masterclass Corruptie waarbij drie actuele thema’s werden besproken, namelijk FIFA, de schorsing van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en één van de grootste journalistieke onthullingen aller tijden: de Panama Papers.

Bezoek onze Facebookpagina om de foto’s van de Nacht van de Dictatuur te bekijken.