Huis voor democratie en rechtsstaat

Winnende troonrede 2015 over netwerk van geestelijk verzorgers

dinsdag 15 september 2015

De schrijfwedstrijd ‘Pimp de troonrede’ is maandagavond 14 september gewonnen door de Zwolse Etje Verhagen, met een alternatieve troonrede over het opzetten van een netwerk van geestelijk verzorgers ter vervanging van vroegere religieuze structuren. Verhagen won publicatie van haar troonrede in NRC Next (op woensdag 16 september) en een viprondleiding door de Tweede Kamer waarbij ze haar plan aan verschillende politieke partijen mag toelichten.

 

Jurycommentaar

De jury, onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, prees winnares Etje Verhagen om de prachtige, gedragen toon waarmee ze haar troonrede voorlas. Weisglas: “Ongeacht of de jury het inhoudelijk met uw voorstel eens is, stemt de inhoud van uw troonrede tot nadenken en verwoordt u in 350 woorden duidelijk uw maatschappijvisie.” Volgens jurylid Else van Nieuwkerk, directeur van de Stichting Nederlands Debat Instituut, had Verhagen de juiste statige taal gekozen, zoals ‘wij leven in een enerverende tijd’ en ‘op het wereldtoneel’. Jurylid Erica Meijers, van het wetenschappelijk bureau De Helling van GroenLinks, drukte Verhagen op het hart bij dit plan wel de scheiding van kerk en staat in het oog te houden.

 

Publiekswinnaar

Publiekswinnaars-Pimp-de-troonrede-2015_medium

Tijdens de alternatieve Prinsjesdagavond mocht het publiek ook stemmen op hún favoriet. De publiekswinnaars werden de Leidse gymnasiasten Misha Dol, Bram Cuijpers en Dave van der Kwaak met hun troonrede over belastingen voor werkgevers op te hoge bonussen. Ook zij mogen hun plan presenteren in de Tweede Kamer.

 

Veel troonredes over vluchtelingen

ProDemos ontving 109 troonredes uit heel het land. Veelvoorkomende onderwerpen zijn oplossingen voor de vluchtelingenstroom, duurzaamheid en ideeën voor het onderwijs en de zorg. Concrete voorbeelden van voorstellen en een zeer komische eervolle vermelding kunt u lezen in  de samenvatting van alle inzendingen.

 

Lees de troonredes

Lees de troonredes van de vijf finalisten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *