Huis voor democratie en rechtsstaat

Winnaar Pimp de Troonrede 2016 bekend

maandag 19 september 2016
Stevie Bos - Winnaar Pimp de Troonrede
Winnende troonrede over bescherming slachtoffers seksueel geweld

De 17-jarige Stevie Bos uit Nederhorst den Berg is de winnaar van de schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede, die plaatsvond op maandag 19 september. Bos schreef haar alternatieve troonrede over het beschermen van slachtoffers van seksueel geweld. Met haar pleidooi voor meer aandacht in politieopleidingen voor de omgang met slachtoffers van seksueel geweld sleepte Bos zowel de jury- als de publieksprijs binnen. Ze won een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer waarbij ze haar plan aan verschillende politieke partijen mag toelichten.

 

De jury over de winnaar

De jury, onder leiding van oud – Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, prees winnares Stevie Bos om zowel haar inhoudelijke opbouw als haar voordracht. Weisglas: “Het einde, waarin je je kwetsbaar opstelde en aandacht vroeg voor de slachtoffers, maakte indruk. Je laatste zin: ‘Zij verdienen gerechtigheid voor wat hun is overkomen.’ blijft hangen en zorgt dat je erover blijft nadenken.” Jurylid Walter Freeman van het Nederlands Debat Instituut kon zien dat Bos goed in de materie zat en prees ook haar heldere antwoorden op vragen uit het publiek. “Je werd feller en ernstiger aan het eind, waarbij je liet zien dat je achter je verhaal staat.” Volgens jurylid Jo-Annes de Bat, Gedeputeerde in de Provincie Zeeland, leverde Bos “inhoudelijk een verhaal wat we niet moeten onderschatten en waar we veel aandacht aan moeten besteden.”

De finalisten

De drie finalisten van Pimp de Troonrede waren:

  • Jamunha Guillot, Britt Laan en Wessel Roodhof uit Castricum met een plan om lerarentekorten te helpen oplossen door hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland versneld op te leiden tot docent binnen hun vakgebied.

 

  • Winnaar van de speciale Zeeuwse spin-off van Pimp de Troonrede, georganiseerd in samenwerking met de Provincie Zeeland, dit jaar strategisch partner van het Prinsjesfestival, was Sterre van Wirdum, met een oproep om jongeren meer invloed te geven op hun eigen toekomst. Zij deed in de landelijke finale mee voor de publieksprijs.
Veel troonredes over een optimistischer samenleving

ProDemos ontving 49 troonredes uit heel het land. Veelvoorkomende onderwerpen waren oplossingen voor de vluchtelingenstroom, duurzaamheid en ideeën voor het onderwijs en de zorg. Ook las de jury diverse oproepen voor een meer optimistischer samenleving en moreel leiderschap vanuit de politiek.

Bijzondere inzendingen dit jaar kwamen van drie gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichtingen in Vught, die meededen aan Pimp de Troonrede tijdens hun lessen maatschappijleer aldaar. Ook groep 7b/8 van cbs de Wel uit Broekersterwoude maakte indruk met hun film van ruim zeven minuten, waarin maar liefst dertien verschillende troonredes werden gepresenteerd. Hun bijzondere project werd tijdens de finale getoond in aanwezigheid van de leerlingen. Zij waren de winnaar van de originaliteitsprijs.

Over Pimp de Troonrede

De schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door ProDemos. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Prinsjesfestival. Stichting Prinsjesfestival organiseert in de vijf dagen voorafgaand aan Prinsjesdag evenementen in Den Haag voor jong en oud.