Huis voor democratie en rechtsstaat

Vrouwen in gesprek: “de Vrouwensalon”

donderdag 25 september 2014

Afgelopen zaterdag 20 september kwamen ruim 50 vrouwen bijeen bij de salon “Vrouwen en Democratie” van ProDemos en Vrouwenplaza. Voldoet onze parlementaire democratie nog wel aan de eisen van deze tijd? En hoe staat het met de deelname van vrouwen aan het politieke proces? In de Vrouwensalon kwamen veel verschillende interessante theorieën en dilemma’s voorbij.

 

Vrouwen aan het woord

Drie uitgenodigde panelleden begonnen de middag door enkele aansporende voorzetten te geven als opwarmer voor de tafelsessies van later die middag. Myrthe Hilkens, voormalig Tweede Kamerlid voor de Pvda en nu freelance journalist praat over de toenemende rol van voorlichters, spindoctors en communicatieadviseurs in de politiek. Dit leidt er volgens haar toe dat politici boodschappen zo framen dat bijna niemand zich er meer aan kan storen. Jana Stantcheva, advocate bij advocatenkantoor Dijkgraaf vertelt over schrijnende zaken van vrouwen met lage inkomens die zij ziet langskomen tijdens haar werk als advocate. Als laatste vertelt oprichtster van Moedercentrum De Koffiepot Noortje van der Kaaden over haar werk als welzijnswerker; zij zette een multicultureel ontmoetingscentrum voor vrouwen op. Bij alle activiteiten stond het vergroten van de persoonlijke ontwikkeling, participatie, emancipatie en integratie en de empowerment van vrouwen centraal. Vervolgens draagt Anita Poolman enkele gedichten voor waarin oude en nieuwe vormen van democratie prachtig naar voren komen. Tussendoor is er veel participatie vanuit de zaal; het debat komt goed op gang.

 

Tafelsessies

Daarna gaan de vrouwen uiteen in tafelsessies om te discussiëren over de toekomst van de democratie. En wat er gedaan kan worden om de deelname van vrouwen aan de democratie en politiek te verhogen.

In de Parlementszaal geven later alle discussieleiders onder leiding van dagvoorzitter Leila Prnjavorac van LVision een korte terugkoppeling. Allereerst merkt Rosa Jansen, rechter en voorzitter in het college van bestuur van de SSR (het studiecentrum voor rechtspleging) op dat we niet zomaar moeten aanvaarden dat er een crisis is in de democratie of rechtsstaat. Ze constateert dat we meer vrouwen op het podium zouden moeten zetten. “Misschien is het een idee om twee aparte kieslijsten te maken, één waar vrouwen op staan, één waar mannen opstaan.”

Uiteindelijk stonden op deze dag ideeën en verhalen van vrouwen centraal, met de nadruk op onderlinge uitwisseling.

Wil je een uitgebreid verslag lezen van de tafelsessies en de gehele dag? Kijk hier:

 Bekijk de fotos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *