Huis voor democratie en rechtsstaat

VVD grootste partij bij de Scholierenverkiezingen 2021

dinsdag 16 maart 2021

Breda, Scholierenverkiezingen op het Graaf Engelbrecht college

Hoe zou de Tweede Kamer eruitzien als jongeren het voor het zeggen hadden? Als het aan leerlingen van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, zou de VVD de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen worden. De VVD bemachtigt 32 zetels op basis van 20,1% van de stemmen. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De hele uitslag is te bekijken op www.scholierenverkiezingen.nl.

De VVD kon dit jaar rekenen op 20,1% van de stemmen, gevolgd door D66 met 16,8% van de stemmen. Op basis daarvan bemachtigt de VVD 32 zetels en D66 27 zetels. GroenLinks sluit dit jaar de top drie met 15,4% van de stemmen en dus 24 zetels. In 2017 was GroenLinks met 19,3% van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen.

Ook BIJ1 (voorheen Artikel 1) en nieuwkomers Volt en JA21 bemachtigen zetels als het aan de deelnemers van de Scholierenverkiezingen ligt. Deze partijen zijn goed voor respectievelijk 2, 7 en 2 zetels. De PVV heeft de afgelopen vier jaar het meest aan populariteit ingeleverd onder jongeren, die meededen aan de Scholierenverkiezingen; het aantal zetels is van 20 naar 10 gegaan. Daartegenover staat dat Forum voor Democratie juist gestegen is in het aantal zetels; van 1 zetel naar 8 zetels.

Wat verder opvalt is de versplintering; 21 partijen halen een zetel. Vorige verkiezingen waren er 16 partijen die een zetel haalden.

Opkomst

Er waren 107.342 jongeren van 284 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid over heel Nederland, die aangemeld stonden om te stemmen. Uiteindelijk stemden 50.287 jongeren van 193 scholen. ‘Door corona was het voor scholen dit jaar extra lastig om de Scholierenverkiezingen te organiseren. Ik heb heel veel respect en bewondering voor alle docenten die de Scholierenverkiezingen alsnog mogelijk hebben gemaakt. Door jongeren vroeg bij de politiek te betrekken, zijn ze later hopelijk meer gemotiveerd om naar de stembus te gaan als ze kiesgerechtigd zijn,’ aldus Eric Stokkink, directeur van ProDemos.

De Kinderverkiezingen

Naast de Scholierenverkiezingen organiseerde ProDemos ook de Kinderverkiezingen voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Ook bij de Kinderverkiezingen is de VVD de grote winnaar met 21,1% van de stemmen waardoor zij 33 zetels kregen. Daarna volgen GroenLinks met 16,1% en 26 zetels en Partij voor de Dieren met 15,2% en 24 zetels. De uitslag van de Kinderverkiezingen is minder versplinterd dan die van de Scholierenverkiezingen; 16 partijen behalen een zetel. Er waren 10.625 kinderen van 249 scholen, verspreid over heel Nederland, die aangemeld stonden om te stemmen. Uiteindelijk stemden 6614 kinderen van 173 scholen.

Uitslagen bekijken

Op Historie verkiezingsuitslagen – Scholierenverkiezingen is de landelijke uitslag van de Scholierenverkiezingen te bekijken en kan de uitslag per plaats en per school worden bekeken. Ook zijn hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen in te zien, zoals de uitslag van 2017.

Op Historie verkiezingsuitslagen – Kinderverkiezingen is de landelijke uitslag van de Kinderverkiezingen te bekijken.