Huis voor democratie en rechtsstaat

Techblogger Jamie Bartlett opent Nacht van de Dictatuur 2018

donderdag 14 juni 2018

 

Op vrijdag 14 september 2018 om 19.30 uur opent journalist en techblogger Jamie Bartlett in Den Haag de achtste Nacht van de Dictatuur met een lezing over de manier waarop technologie de samenleving en de democratie verandert. Internet en sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar de keerzijden worden steeds duidelijker zichtbaar: fake nieuws, (eigen) censuur en sociale bubbels zijn onverwachte randverschijnselen. Bartlett zal spreken over de gevaarlijke invloed van de digitale revolutie op de democratie en hoe wij zelf het tij nog kunnen keren. Drijft het internet ons steeds verder uit elkaar of zorgt het voor verbroedering en saamhorigheid?

Later op de avond spreekt Bartlett nog bij de Utrechtse Nacht van de Dictatuur in TivoliVredenburg. Daarnaast is hij op 12 september te gast bij Studium Generale in Groningen, op 13 september bezoekt hij De Balie in Amsterdam en op 15 september treedt hij op tijdens de Rotterdamse Nacht van de Dictatuur in debatcentrum Arminius.

Korea

Tijdens de Nacht van de Dictatuur zal er ook veel aandacht zijn voor Noord-Korea, waar de situatie dagelijks verandert. Met Korea-experts Remco Breuker en Michiel Hoogeveen wordt de stand van zaken besproken en ontwerper Soyoun Kim toont zijn idee voor vrede op het schiereiland: de blauwe gedemilitariseerde zone.

Meer informatie over het programma en kaartverkoop vindt u op www.nachtvandedictatuur.nl.

De Nacht van de Dictatuur

De Nacht van de Dictatuur is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, die door de VN is uitgeroepen en internationaal gevierd wordt op 15 september. De Nacht is in het leven geroepen om op een andere manier aandacht te besteden aan vrijheid, democratie en rechtsstaat. Dat wordt gedaan op allerlei manieren: van diner tot debat, van filmvertoning tot voorstelling.

In Den Haag wordt de Nacht van de Dictatuur georganiseerd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat en vele partners. In de andere deelnemende steden wordt de Nacht georganiseerd door De Balie (Amsterdam), Arminius (Rotterdam) en TivoliVredenburg (Utrecht). De partners werken nauw samen om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met het belang van de democratie.

Achtergrond Jamie Bartlett

Jamie Bartlett is directeur van het Centre for the Analysis of Social Media van de Britse denktank Demos en gespecialiseerd in politieke stromingen die zich vooral online manifesteren. Daarnaast is hij journalist, techblogger en schrijver van The People vs Tech over de invloed van internet op de democratie en The Darknet over de verborgen netwerken van websites, communities en culturen op het internet.