Huis voor democratie en rechtsstaat

Teaser Docentenweek Maatschappijleer 2021

dinsdag 26 januari 2021

Bijna is het zover: maandag 1 februari start de Docentenweek Maatschappijleer 2021! De meeste opnames zijn geweest en wij hebben alvast een kleine teaser gemaakt die we jullie niet willen ontzeggen. Spoiler alert: het belooft een week met ruim 20 leuke workshops, interessante lezingen en bijzondere online excursies te worden. Zo vertelt terrorisme-expert Beatrice de Graaf over hoe je terrorisme in de klas kunt behandelen en Laila Frank neemt ons mee naar de eerste 100 dagen van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.

Tijdens de week wordt er (online) stil gestaan bij zowel het onderwijs als de actualiteit. Niet alleen interessant voor docenten maatschappijleer, maar ook voor docenten (in opleiding) maatschappijwetenschappen, – kunde, geschiedenis en burgerschap. Zware onderwerpen zoals terrorisme, criminaliteit en verslaving worden afgewisseld met luchtiger onderwerpen zoals een workshop over het oprichten van een debatclub op school en een kijkje in Paleis Kneuterdijk; het gebouw van de Raad van State.

Er is aandacht voor het huidige online onderwijs, iets wat veel vraagt van docenten. Hoe maak je nou effectief gebruik van online tools? En kun je een veilig leerklimaat creëren online? Ook kun je meer leren en ontdekken over jouw rol als docent. Hoe ver ga je mee met genderneutrale aanspreekvormen? En met welke vooroordelen sta jij zelf voor de klas en ben je je daarvan bewust?

Als je live deelneemt aan een programmaonderdeel kun je met collega-docenten observaties en meningen uitwisselen in de chat. En, wanneer er een Q&A is, live je vragen stellen aan de spreker. Mocht er te veel leuks en interessants zijn om uit te kiezen dan is dat ook geen probleem: vrijwel alles is ook op een later moment terug te kijken. Wie heeft er dan nog Netflix nodig?

En ondanks dat reizen wordt afgeraden, treden we van achter ons scherm buiten onze eigen landsgrenzen. Zo vertelt Bonnie Horbach over haar werk als ambassadeur voor Nederland in Litouwen. Directrice van de Surinaamse NGO Projekta Suriname Sharda Ganga neemt ons vanuit Paramaribo mee in de actuele politieke en rechtsstatelijke ontwikkelingen van het Zuid-Amerikaanse land. En vanuit Stockholm vertelt Johan Sandahl over zijn onderzoek naar hoe leerlingen les krijgen over burgerschap, en of leerlingen daardoor een kritischer burger worden.

Een week dus waarin je nieuwe kennis en inspiratie kunt opdoen. Hieronder de beloofde teaser. Hopelijk tot 1 februari!

Meer informatie over de Docentenweek 2021

Royalty Free Music from Bensound