Huis voor democratie en rechtsstaat

StemWijzers gemeenteraadsverkiezingen vanaf nu online

donderdag 10 februari 2022

De eerste gemeentelijke StemWijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 zijn online beschikbaar via www.stemwijzer.nl. Met de StemWijzers van ProDemos vergelijken inwoners hun antwoorden op stellingen met die van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op die manier krijgen ze inzicht in welke politieke partij de meeste overeenkomst met hen heeft. In totaal komen er 55 gemeentelijke StemWijzers en 8 kortere voor de 7 stadsdelen van de gemeente Amsterdam en het stadsgebied Weesp.

Gebrek aan kennis over gemeentelijke onderwerpen, partijen en standpunten is voor veel mensen een reden om niet te gaan stemmen. De StemWijzer is een stemhulp die inzicht geeft in welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen en hoe de politieke partijen hierover denken.

Meer gemeenten zetten StemWijzer in voor de verkiezingen

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2018, waren er 44 gemeentelijke StemWijzers. We zien dat nu meer gemeenten hebben gekozen voor een StemWijzer. Het gaat zowel om grote gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als om kleinere gemeenten zoals Baarn, Staphorst en Westerveld. ProDemos maakt voor iedere deelnemende gemeente een StemWijzer op maat. Dat zorgt ervoor dat lokale onderwerpen, de zaken die op dat moment in de betreffende gemeente spelen, in de StemWijzer komen.

Aantal gebruikers StemWijzer groeit

De 44 gemeentelijke StemWijzers in 2018 werden ruim 1 miljoen keer gebruikt. We zien bij alle StemWijzers van de afgelopen jaren dat het gebruik van de stemhulp nog altijd toeneemt. Zo werd de StemWijzer bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 7,8 miljoen keer gebruikt (in 2017 6,8 miljoen keer).

Gemeentelijke StemWijzers

De StemWijzers die op 10 februari online komen zijn: Aalten, Amsterdam, Baarn, Beuningen, Bronckhorst, Den Haag, Den Helder, Ede, Epe, Etten-Leur, Gooise Meren, Groningen, Heerlen, Hendrik-Ido-Ambacht, Hengelo, Katwijk, Krimpenerwaard, Leeuwarden, Loon op Zand, Maastricht, Meijerijstad, Midden Drenthe, Molenlanden, Nieuwkoop, Nijkerk, Noardeast Fryslân, Nuenen, Ooststellingwerf, Oss, Smallingerland, Soest, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Valkenswaard, Vlaardingen, Wageningen, West Betuwe, Westerveld, Winterswijk, Zaanstad en Zutphen.

Deze StemWijzers volgen later: Apeldoorn (16 februari), Heerenveen (16 februari), Borger-Odoorn (17 februari), Eindhoven (15 februari), Gorinchem (18 februari), Haarlemmermeer (17 februari), ‘s-Hertogenbosch (11 februari), Huizen (14 februari), Noordwijk (18 februari), Rotterdam (16 februari), Schiedam (22 februari), Staphorst (16 februari), Súdwest Fryslân (18 februari) en Waalwijk (14 februari). De StemWijzers voor de 7 stadsdelen van Amsterdam en het stadsgebied Weesp komen 23 februari online.