Huis voor democratie en rechtsstaat

Al 57 gemeenten kiezen voor StemWijzer

donderdag 2 december 2021
Vacature projectleider StemWijzer

Over iets meer dan 2 maanden vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben stemgerechtigden de mogelijkheid om op raadsleden voor de gemeenteraad te stemmen. Ook dit jaar is ProDemos actief betrokken rondom verkiezingstijd, onder meer met de StemWijzer.

De StemWijzer is een stemhulp die inzicht geeft in welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen en hoe de politieke partijen hierover denken. Op de website kunnen kiezers hun antwoorden vergelijken met die van de partijen en zo zien met welke partij de meeste overeenkomst bestaat. Op deze manier helpt de StemWijzer veel mensen, ook hen die door gebrek aan kennis over gemeentelijke onderwerpen, partijen en standpunten, anders niet zouden stemmen.

De StemWijzer die voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd gemaakt werd bijna 8 miljoen keer ingevuld. Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 produceert ProDemos verschillende StemWijzers.

Gemeenten kunnen zichzelf opgeven voor de StemWijzer. Om te bepalen welke onderwerpen in de StemWijzer van de gemeente komen, wordt een workshop georganiseerd met alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en worden alle verkiezingsprogramma’s gelezen. Op grond van al deze informatie wordt een groslijst van 60 à 70 stellingen gemaakt. Deze lijst wordt aan de partijen voorgelegd. Zij geven vervolgens per stelling aan of ze het eens of oneens zijn, dan wel een neutrale positie innemen. Vooral stellingen waarover partijen duidelijk van mening verschillen worden in de StemWijzer opgenomen. Mochten er onderwerpen zijn waar alle partijen het over eens zijn, dan vallen deze af. Er valt dan immers niets te kiezen. Uiteindelijk worden er 25 – 30  stellingen in de StemWijzer opgenomen. Sommige gemeenten kiezen er ook voor om inwoners te vragen welke onderwerpen een plek moeten krijgen in de StemWijzer, dat gebeurt dan via een online forum.

57 StemWijzers in de maak!

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hebben nu al 57 gemeentes een StemWijzer afgenomen. Dat is inclusief Maashorst en Land van Cuijk die een StemWijzer hadden voor de afgelopen herindelingsverkiezingen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden, deden er uiteindelijk 44 gemeentes mee aan de StemWijzer.

Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf half februari gebruikmaken van de StemWijzer:

Aalten
Amsterdam
Apeldoorn
Baarn
Beuningen
Borger-Odoorn
Bronckhorst
Den Haag
Den Helder
Ede
Eindhoven
Epe
Etten-Leur
Gooise Meren
Gorinchem
Groningen
Haarlemmermeer
Heerenveen
Heerlen
Hendrik-Ido-Ambacht
Hengelo
‘s-Hertogenbosch
Huizen
Katwijk
Krimpenerwaard
Leeuwarden
Loon op Zand
Maastricht
Meijerijstad
Midden Drenthe
Molenlanden
Nieuwkoop
Nijkerk
Noardeast Fryslân
Noordwijk
Nuenen
Ooststellingwerf
Oss
Rotterdam
Schiedam
Smallingerland
Soest
Staphorst
Súdwest Fryslân
Tytsjerksteradiel
Utrechtse Heuvelrug
Valkenswaard
Vlaardingen
Waalwijk
Wageningen
West Betuwe
Westerveld
Winterswijk
Zaanstad
Zutphen

StemWijzer voor jouw gemeente?

Wil je ook nog een StemWijzer voor jouw gemeente? Bekijk de informatie en/of mail ons via stemwijzer@prodemos.nl.