Huis voor democratie en rechtsstaat

StemmenTracker up to date voor Tweede Kamerverkiezingen 2021

donderdag 21 januari 2021

Bereid je voor op de Tweede Kamerverkiezingen door te kijken naar wat de partijen in de Tweede Kamer de afgelopen jaren op verschillende onderwerpen hebben gestemd. Met de StemmenTracker van ProDemos vergelijk je jouw mening op 30 thema’s met het stemgedrag van de verschillende partijen en lees je de redenen die de partijen gaven voor hun keuze. Nu online via www.stemmentracker.nl.

Terugkijken met de StemmenTracker

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Om je stem te bepalen is het goed om te kijken naar de toekomstplannen van de verschillende partijen, maar net zo handig is terugkijken naar hoe er de afgelopen regeerperiode door de partijen is gestemd in de Tweede Kamer. Welke verkiezingsbeloften zijn nagekomen en waarom stemden partijen voor of tegen een voorstel of motie?

Op www.stemmentracker.nl kun je nagaan hoe er is gestemd over onderwerpen rondom bijvoorbeeld de coronacrisis, het eigen risico in de zorg of de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Door het stemgedrag van politieke partijen te vergelijken met dat van jezelf, zie je met welke politieke partij je de meeste overeenkomsten hebt op basis van belangrijke thema’s die de afgelopen jaren speelden.

Onze StemmenTracker is vanaf nu helemaal up to date en klaar om geraadpleegd te worden voor de Tweede Kamerverkiezingen!

Onderwerpen

De StemmenTracker blikt terug op stemmingen in de periode oktober 2017 (vanaf de beëdiging van het kabinet Rutte-III) tot eind 2020. In die periode heeft de Tweede Kamer vele moties, amendementen en wetsvoorstellen besproken. Uit al die stemmingen heeft ProDemos een selectie gemaakt van 30 onderscheidende, opvallende en/of publiek omstreden onderwerpen. De StemmenTracker bevat bijvoorbeeld stemmingen over het verbod op siervuurwerk, het mogen weigeren van niet-gevaccineerde kinderen door kinderopvangcentra en de gaswinning in Groningen.

Andere stemhulpen

ProDemos maakt ook de StemWijzer, gebaseerd op verkiezingsprogramma’s van de partijen. De nieuwe StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en YoungVoice, dé stemhulp voor jongeren, komen half februari online. De PartijenWijzer, waarmee je op basis van een aantal centrale thema’s in het politieke debat ontdekt welke politieke partijen in beginsel het best bij jouw ideeën passen, staat het hele jaar door online.

www.StemWijzer.nl

www.YoungVoice.nl

www.PartijenWijzer.nl