Huis voor democratie en rechtsstaat

Inschrijvingen Scholierenverkiezingen Europees Parlement geopend

donderdag 4 april 2019
europees parlement

Schrijf je nu in voor de Scholierenverkiezingen voor het Europees Parlement!

Scholierenverkiezingen

De Scholierenverkiezingen worden vlak voor de echte verkiezingen op het voortgezet onderwijs en het MBO georganiseerd. Tijdens de Scholierenverkiezingen brengen leerlingen met de klas of met de hele school hun stem uit. De stemmen worden geteld en er volgt zelfs een landelijke Scholierenuitslag. Deze uitslag lijkt vaak erg op de uitslag van de echte verkiezingen.

Aan de vorige Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten deden meer dan 12.000 leerlingen mee. De uitslag van deze verkiezingen zijn hier nog te zien.

Europese Parlementsverkiezingen

Voor de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei organiseert ProDemos ook weer Scholierenverkiezingen. Deze verkiezingen vinden plaats van donderdag 16 mei tot en met woensdag 22 mei. Door mee te doen aan de Scholierenverkiezingen worden leerlingen op een interactieve manier betrokken bij de verkiezingen en Europa. Ze leren wat vrije en geheime verkiezingen zijn en maken kennis met de partijen die we in Nederland en op Europees niveau hebben. Op 22 mei maken we de landelijke uitslag bekend. Meer informatie over de Scholierenverkiezingen en aanmelden.

Kinderverkiezingen

De eerstvolgende kinderverkiezingen zijn tijdens de volgende Tweede Kamer verkiezingen. Zij kunnen dus niet mee doen met de Europese verkiezingen. Op basisscholen kun je wel eigen verkiezingen organiseren. Kinderen richten dan hun eigen partijen op, voeren campagne en brengen hun stem uit. Meer informatie daarover is hier te vinden.