Huis voor democratie en rechtsstaat

ProDemos stopt met programma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’

dinsdag 10 maart 2020

Vanaf komend schooljaar (2020-2021) komt het programma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’ van ProDemos en Madurodam te vervallen. Tijdens dit programma maakten meer dan 48.000 leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs de afgelopen vijf jaar kennis met Politiek Den Haag.

Alle plekken voor het schooljaar 2019-2020 zijn reeds volgeboekt. Het is dus helaas niet meer mogelijk om te reserveren. Voor educatieve programma’s over democratie en rechtsstaat kunnen basisscholen nog altijd terecht bij ProDemos, bijvoorbeeld bij gemeenten, provincies of gewoon in de klas. Basisscholen kunnen ook rechtstreeks terecht bij Madurodam voor hun schoolreisje.

‘Ontdek het Binnenhof’ werd sinds het schooljaar 2015-2016 aangeboden. Tijdens de gratis excursie leerden kinderen op het Binnenhof en in Madurodam op speelse wijze alles over de Nederlandse democratie en politiek. ProDemos kreeg daarmee de mogelijkheid om met leerlingen in Madurodam het spel ‘Democracity’ te spelen. In het themapark vulden leerlingen zelf hun eigen Kindermiljoenennota in, waarna een bezoek aan de Tweede Kamer volgde.

Van lokaal naar landelijk

In haar programmering heeft ProDemos ervoor gekozen toe te werken naar een doorlopende leerlijn, waarbij leerlingen in het basisonderwijs kennismaken met de lokale democratie, en voor leerlingen vanaf het voortgezet onderwijs de focus wordt verlegd naar het landelijke niveau. Op die manier kunnen leerlingen gedurende hun schoolcarrière alle facetten van de democratie en rechtsstaat ervaren. Bovendien kan ProDemos zo meer ruimte creëren voor de Haagse educatieve programma’s voor het voortgezet onderwijs, wat aansluit bij de ambitie uit het regeerakkoord om het voor alle middelbare scholieren mogelijk te maken de Tweede Kamer te bezoeken. ProDemos streeft er tegelijkertijd naar haar activiteiten in gemeenten en provincies uit te breiden.