Huis voor democratie en rechtsstaat

Verslag Prinsjesforum 2016

dinsdag 20 september 2016

Op zaterdag 17 september vond het eerste Prinsjesforum plaats in het nieuwe gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Frits Bakker (voorzitter Raad voor de rechtspraak), Maarten Feteris (president Hoge Raad), Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer) en Piet Hein Donner (vicevoorzitter Raad van State) debatteerden over de staat van de rechtsstaat, maar ook het thema van dit jaar: ‘van wetboek tot F@cebook’ werd besproken.

De 4 kopstukken van rechtsprekend en wetgevend Nederland waren het erover eens dat de Nederlandse democratie in spannende tijden verkeert. Maar wat is nou het belangrijkste vraagstuk van het jaar 2016? Volgens de sprekers is het vooral van belang dat wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht elkaar in evenwicht kunnen houden. Ook is het cruciaal dat mensen vertrouwen hebben in instituten en dat de democratische meerderheid luistert naar de minderheid.

Het Prinsjesforum werd georganiseerd in het kader van het Haagse Prinsjesfestival, dat elk jaar rond Prinsjesdag plaatsvindt. Aanstaande dinsdag presenteert het kabinet de Miljoenennota.

Lees hier het complete verslag over het Prinsjesforum.

(V.l.n.r.): Bakker, Broekers-Knol, Feteris en Donner. Rechts debatleider Michiel Breedveld.