Huis voor democratie en rechtsstaat

Politieke scheurkalender 2016

maandag 7 september 2015

ProDemos is dit jaar een samenwerking aangegaan met uitgeverij Veen Media (van Historisch Nieuwsblad) om een politieke scheurkalender te maken voor 2016. De kalender ligt nu overal in de winkel (ook in ons Bezoekerscentrum), maar hij is ook online te bestellen.

 

Elke dag wat wijzer over de politieke geschiedenis

Veel van onze dagelijkse leefgewoonten accepteren we als vanzelfsprekend: we werken acht uur per dag, we sturen onze kinderen naar school, als we ouder worden krijgen we AOW… Maar nog niet zo lang geleden was een twaalfurige werkdag nog heel gewoon. Werkten kinderen mee in de fabriek. Bestond de AOW nog niet. Mocht je alleen stemmen als je man was en geld had. Hoe zijn onze rechten tot stand gekomen en welke partijen voerden ooit fel strijd? Op deze en andere politiek-historische vragen vind je in de Politieke Scheurkalender antwoord.

De scheurkalender barst van de leuke en interessante feiten en weetjes. Zo weet je aan het einde van 2016 onder meer wie de grootste wielerfanaat uit de Nederlandse politieke was, wie de eerste staatssecretaris en waarom verkiezingen altijd op woensdag worden gehouden. Maar ook bijvoorbeeld hoe vaak het woord democratie in de Nederlandse Grondwet voorkomt. Het antwoord is verrassend.

De onderwerpen zijn bovendien vaak gekoppeld aan de datum. De kalender meldt bijvoorbeeld op 29 oktober dat op die dag in 1983 de grootste Nederlandse demonstratie in de geschiedenis plaatsvond. Op 11 oktober is te lezen dat op die dag in 1980 het CDA werd opgericht, en op 3 november meldt de kalender dat op die dag in 1848 de Grondwetsherziening van Thorbecke van kracht werd. En oh ja, op 20 juni wordt 50Plus-oprichter en senator Jan Nagel 77.

scheurkalenderposter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *