Huis voor democratie en rechtsstaat

‘Ontmoet de rechter’ bij stichting Yasmin

dinsdag 17 februari 2015

Op donderdag 5 februari organiseerde stichting Yasmin samen met ProDemos een ‘Ontmoet de rechter’-bijeenkomst. Stichting Yasmin is een participatiecentrum voor vrouwen in Den Haag dat vrouwen een plek biedt om zich te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. Er waren dertien vrouwen aanwezig met verschillende nationaliteiten. De bijeenkomst werd begeleid door gastdocent Stéphanie van ProDemos.

Zij bood de deelnemers inzicht in de werking van de rechtspraak, met onder andere de film ‘  Hoe werkt de Nederlandse rechtspraak?‘ en een interactief programma-onderdeel ‘Hoe lossen we dit op?’ Bij dat onderdeel komen verschillende soorten conflicten aan de orde (zoals: welke stappen neem je als je gaat scheiden? Of wat doe je als je kind uit huis wordt geplaatst?). De vrouwen konden kiezen uit verschillende oplossingen, zoals: een advocaat nemen, uitpraten of naar de rechter gaan. Er volgde een levendige en inzichtelijke discussie. Na afloop gaf rechter Nicolien Verkleij van de rechtbank Den Haag een toelichting over de verschillende opties.

In het volgende onderdeel legde Stèphanie een casus aan de groep voor: Stel, er wordt bij je ingebroken en je laptop wordt gestolen. Wat vind je dan een gepaste straf? Door stukje bij beetje ook extra informatie over de dader te geven, wist Stéphanie de vrouwen flink aan het denken en discussiëren te krijgen. Tot slot konden de deelnemers hun eigen brandende vragen stellen aan de rechter.

De deelnemers waren erg enthousiast over de bijeenkomst en organisator Latifa heeft al vastgelegd dit volgend jaar weer te organiseren.

Lees meer over ons programma ‘Ontmoet de rechter’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *