Huis voor democratie en rechtsstaat

Ontmoet de rechter: “Hij is een beetje eng, maar we hebben hem wel nodig”

vrijdag 24 juni 2016

WhatsApp-Image-20160603 (1)Op 2 juni bracht rechter Frits Salomons in het kader van het gratis ProDemos-programma ‘Ontmoet de rechter’ een bezoek aan stichting Moeder & Dochter. Deze stichting heeft als doel de emancipatie, integratie en participatie van allochtone vrouwen en hun gezin te bevorderen en is gevestigd midden in de Haagse Schilderswijk.

Rahma Elhadoui, voorzitster van de stichting, had de bijeenkomst georganiseerd omdat ze het belangrijk vond om een dialoog gaande te krijgen tussen de moeders en iemand van buiten de wijk. “Mensen denken dat er niks moois gebeurt in de Schilderswijk, maar ik woon hier al 38 jaar met veel plezier. Ik vind het belangrijk dat Nederlanders dat zien. Daarnaast is het goed dat deze vrouwen eens een rechter kunnen bevragen. Want als je naar de rechter moet dan is dat heel eng, maar we hebben hem wel nodig.”

Op de tweeënhalf uur durende bijeenkomst werden door de begeleider allerlei scenario’s aangekaart, waarna het aan de 15 aanwezige vrouwen was om na te denken over wat de beste manier was om daar iets mee te doen. Wat als je kind onterecht uit huis wordt geplaatst? Wat als je denkt dat je buurmeisje zich aan wil sluiten bij IS? Geen onderwerp was onbespreekbaar in deze vertrouwelijke setting. Aan het einde van de levendige discussie deelde rechter zijn visie op het scenario.

De vragen van de vrouwen aan de rechter waren stuk voor stuk van persoonlijke aard. Kan iemand die is vrijgesproken verplicht worden om DNA af te staan? Hoe kan ik mijn verkeerd geregistreerde achternaam wijzigen? De rechter vertelde wat hij wist, maar mag vanuit zijn rol nooit persoonlijk rechtsadvies verstrekken. Een deelneemster betrapte ooit een inbreker in haar huis, die ze met haar paraplu wilde wegjagen. Haar man zei dat dat niet mocht in Nederland, maar de rechter stelde haar gerust: “Het hangt er vanaf, maar het lijkt me in dit geval niet zo’n probleem.”

Toen het tijd was om kinderen uit school te halen kwam de bijeenkomst ten einde. Of het een succes was? Een moeder zei met groot gevoel voor humor: “Ik ben heel blij dat ik nu eindelijk een keer een rechter buiten de raadszaal heb ontmoet!”


Nieuwsgierig geworden? Kijk op deze pagina als u meer weten over dit gratis programma en de varianten ‘Recht van Spreken?’ en ‘Democratie Leeft!’.