Huis voor democratie en rechtsstaat

Conferentie over de toekomst van burgerschapseducatie in Europa 

donderdag 2 september 2021

Kom in contact met burgerschapseducatoren in andere landen en doe inspiratie op voor je eigen lessen burgerschap! Dat kan via het NECE-netwerk.

NECE Conferentie  

Jaarlijks houdt NECE een conferentie. Dit jaar vindt deze plaats op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober 2021. Deze conferentie is hybride en dus ook vanachter je computer te volgen.

Het thema is ‘Committed to change! Reimagining the future of citizenship education in Europe’. Centraal staat de toekomst van burgerschap, democratie en samenleving en de rol van burgerschapseducatie. Hoe kan onderwijs burgers voorbereiden en betrekken bij nieuwe vormen van participatie? Hoe gaat burgerschapseducatie om met digitalisering en duurzaamheidsissues? Door de COVID-19-pandemie zijn oude en nieuwe uitdagingen zichtbaar geworden voor politiek, economie en samenleving. Sociale ongelijkheid, polarisatie van het openbare leven en machtsongelijkheid winnen terrein op regionaal, nationaal en internationaal niveau. De kloof tussen arm en rijk is groter geworden, populistische en antiwetenschappelijke bewegingen zijn gegroeid en de door de mens veroorzaakte klimaatverandering zet zich voort. Hoe kan burgerschapseducatie een agenda bepalen en zich voorbereiden op de toekomst, wetende dat de volgende crisis zal komen.

De conferentie is gericht op docenten maatschappijleer/burgerschap en andere geïnteresseerden en professionals op dit terrein. Deelname aan de conferentie is gratis. Bekijk het programma en meld je aan voor deze conferentie.

NECE Campus 

Vooruitlopend op de jaarlijkse conferentie eind oktober, organiseert NECE verschillende online sessies die je kunt bijwonen: de NECE Campus. Kijk bijvoorbeeld op 22 september naar een pecha kucha (een korte, creatieve manier van presenteren) over burgerschapseducatie. In sneltreinvaart komen verschillende educatieve projecten voorbij vanuit alle hoeken van Europa. Zie bijvoorbeeld hoe ze in Frankrijk en Duitsland jongeren betrekken bij de Europese Unie en hoe ze in Kroatië jongeren voorbereiden op het werkende leven.

Op 29 september verzorgt onze oud-collega Niels Dekker een online workshop Education on Europe’s Community of Practice. Boordevol voorbeelden van burgerschapseducatie wereldwijd. Wat werkt wel en niet?

Het hele aanbod van de Campus en de aanmeldmogelijkheid vind je op: nece.eu/campus