Huis voor democratie en rechtsstaat

Nu online: de Begrotingswijzer

woensdag 9 maart 2016

Update juni 2018: de website www.Begrotingswijzer.nl is niet meer actief.

ProDemos vindt het belangrijk dat iedereen kan zien welke keuzes zijn of haar gemeente maakt. Daarom staan op  www.begrotingswijzer.nl de begrotingen van alle Nederlandse gemeenten, zo weergegeven dat ze voor iedereen te begrijpen zijn.

De begroting van de gemeente laat zien welke inkomsten de gemeente heeft en waar het beschikbare geld aan wordt uitgegeven. Omdat gemeentelijke begrotingen vaak behoorlijk ingewikkeld in elkaar zitten, hebben burgers hier maar weinig zicht op. De Begrotingswijzer is ontwikkeld om burgers meer inzicht te geven in en te betrekken bij de gemeentelijke begroting: een van de belangrijkste onderwerpen waar de gemeenteraad een besluit over neemt. Bezoekers aan de Begrotingswijzer kunnen hun gemeente kiezen en zien in een oogopslag de belangrijkste inkomsten en uitgaven. Vanuit de hoofdposten kan worden doorgeklikt naar de subposten. Behalve het totaalbedrag per begrotingspost is ook te zien hoeveel geld er per inwoner naar de betreffende post gaat.

 

Participatief begroten

Gemeenten kunnen de Begrotingswijzer-weergave van hun begroting op hun eigen website plaatsen.

Daarnaast is het mogelijk om de Begrotingswijzer in te zetten om inwoners actief te betrekken bij de begroting: ‘participatief begroten’. Inwoners kunnen dan meedenken over de financiële keuzes die gemaakt worden, door online alternatieve begrotingen voor te stellen en hierover in discussie te gaan.

 

 

2 reacties

 1. Tieme says:

  Waarom bestaat de begrotingswijzer niet meer?
  Het is precies wat ik zocht!

 2. Beste Tieme,

  Het klopt dat de begrotingswijzer van ProDemos niet meer online staat. Wij hebben deze online tool enkele jaren gebruikt om de financiële huishouding van gemeenten beter inzichtelijk te maken voor het brede publiek. Een tweede doel was om, in samenwerking met gemeenten, keuzemogelijkheden inzichtelijk te maken en aan inwoners voor te leggen.
  Helaas was de belangstelling vanuit gemeenten om de tool in te zetten te gering om deze nog online te houden. Wij zijn hier een paar jaar geleden dan ook mee gestopt.

  U zou nog kunnen kijken op de website https://openspending.nl/ van de stichting Open State. Deze website biedt ook informatie over het ‘financiële huishoudboekje’ van gemeenten.

  Met vriendelijke groet,
  Sandra Boersma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *