Huis voor democratie en rechtsstaat

Verslag Nacht van de Dictatuur 2014

woensdag 17 september 2014

Het is vrijdagavond 12 september zeven uur ’s avonds.  De eerste mensen verzamelen zich voor de deur van ProDemos om een plekje te bemachtigen op de vierde verdieping voor de openingslezing van de Nacht van de Dictatuur.

Kader Abdolah zal straks de aftrap geven voor deze avond vol lezingen, films, tentoonstellingen en debatten. Naast ProDemos kunnen bezoekers in Den Haag ook terecht bij het Nutshuis, Museum de Gevangenpoort, het Humanity Huis en Atrium City Hall. Een kleine impressie van deze duistere Nacht.

 

De openingslezing door Kader Abdolah

Wie de boeken van Kader Abdolah gelezen heeft weet wat hij/zij kan verwachten:  een energieke schrijver die op onnavolgbare wijze de verschillen laat zien tussen het leven in Nederland en het leven in een dictatuur als Iran. Is een democratie wel altijd “goed” en een dictatuur altijd “slecht”? En schuilt er niet in elk van ons een dictator? ‘Rutte is een dictator en Pechtold is een dictator, u zelf bent een dictator,’ zegt Kader Abdolah. ‘Maar in Nederland moeten dictators de macht met elkaar delen, zodat er geen concentratie van macht ontstaat. Zo is het systeem. Eén persoon kan geen dictatuur opbouwen. In dictaturen wordt de dictator altijd geholpen door honderdduizenden mensen die het systeem ondersteunen.’

Soms is een democratie maar saai, zegt Abdolah. Zo beschrijft hij het verschil tussen een Nederlandse en een Iraanse film over de liefde. In de Iraanse film zien we een man voorzichtig aan een vrouw vragen of hij misschien een stukje van haar haar mag zien. Verboden, dus heel spannend! In de Nederlandse film daarentegen zien we ‘een man, een vrouw, een veldje, een boom en een vogel en.. nou ja, wat er dan gebeurt weet u wel.’

 

Myanmar Project door Jeroen de Bakker

Myanmar-Project-klein_column

In de parlementszaal bij ProDemos staat fotograaf Jeroen de Bakker te wachten totdat iedereen een plekje gevonden heeft. Dat duurt een tijdje, want de zaal loopt goed vol. Zodra iedereen zit, gaat het licht uit en maakt het publiek kennis met de prachtige beelden die deze jonge avonturier heeft geschoten.

Jeroen was in Myanmar om te zien wat zestig jaar dictatuur met een land en zijn bewoners doet. Hij volgde en fotografeerde onder meer een politicus van de oppositie, een vrolijke boer, een stoere rapper en een met HIV geïnfecteerde ex-militair.

Naast een goede fotograaf blijkt Jeroen de Bakker ook een indrukwekkende verhalenverteller te zijn, en het uur gaat te snel voorbij. ‘Maar voor wie nog even verder wil praten, ik ga zo naar een ander onderdeel van de Nacht van de Dictatuur, namelijk de voorstelling van de World Press Photo  in Atrium City Hall. Loop maar mee!’

 

Dictatoriale retorica door Jaap de Jong

Jaap-de-Jong-klein_small

Tijdens het nuttigen van een drankje bij de bar van “Café Clandestien” valt op dat het flink dringen is voor de ingang van de Paleiszaal bij ProDemos. Daar geeft Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media, een lezing over het gebruik van retorica door dictators.

Hij legt uit hoe dictators, zoals Adolf Hitler, hun grootse en meeslepende manier van spreken gebruiken om aan de macht te komen.

En hoe zeer deze manier van spreken verschilt van de politieke sprekers in Nederland maar ook van dictators die al aan de macht zijn zoals Kim Jong-Un, die amper in het openbaar spreekt.

 

Andere activiteiten

De Paleiszaal zat al snel zo vol dat er niemand meer bij kon. Gelukkig konden bezoekers uitwijken naar andere activiteiten, zoals de lezing over Congo door Felix Kaputu, die de gebreken van de “democratie” daar aan den lijve heeft ondervonden.

Volle-paleiszaal-klein_column

Bezoekers konden ook terecht bij Museum de Gevangenpoort voor een nachtrondleiding door journaliste Rena Netjes, prominent PvdA’er Sander Terphuis, of oud-vluchteling Zeynep Husna Killi.

Of ze konden zich per tuktuk laten vervoeren naar het Humanity House, naar het Grote Dictaturen Debat, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie samen met de politieke jongerenorganisaties. Ook was er een debat met Alphons Orie (rechter Joegoslavië-tribunaal), Joris Voorhoeve en Karlijn van der Voort (advocaat). Of misschien toch naar het Nutshuis voor het theatherstuk ‘Audience of One’ van Nicola Unger…

Er was in elk geval ruim genoeg te kiezen tijdens de Nacht van de Dictatuur 2014. Het volledige programma kunt u nog bekijken op www.nachtvandedictatuur.nl.

 

Slotlezing

Ad-Verbrugge-klein_column

Klokslag twaalf uur waren de bezoekers van de Nacht van de Dictatuur terug op de vierde verdieping van ProDemos, voor filosoof Ad Verbrugge.

Hij sloot de avond af met een aantal filosofische denkstappen over het sociaal contract, de huidige rechtsstaat en dictaturen.

Genoeg denkmateriaal om de rest van de nacht mee door te komen.

 

Over de Nacht van de Dictatuur

De Nacht van de Dictatuur is hét jaarlijkse evenement waar onderdrukking en de werking van dictaturen centraal staan. De Nacht is in 2011 als tegenhanger van de VN Dag voor de Democratie in het leven geroepen om op een andere manier stil te staan bij de betekenis van democratie en rechtsstaat.

Foto’s zijn te bekijken op de Facebookpagina van ProDemos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *