Huis voor democratie en rechtsstaat

Met rechters het land in

woensdag 7 oktober 2015

Rondom en in de Week van de Rechtspraak 2015, organiseerde ProDemos zo’n 30 uitvoeringen van het Schuift aan-programma  ‘Ontmoet de rechter’, in het hele land.
Lees verslagen van twee van deze bijzondere bijeenkomsten, in Den Bosch en Zoetermeer.

Een etentje met de rechter in Den Bosch

Door Kashif Amin, begeleider ProDemos

Erg toepasselijk dat ProDemos in de Week van de rechtspraak mensen de gelegenheid bood om in gesprek te gaan met een rechter. Dit in het kader van het programma ‘Ontmoet de rechter’. Op woensdag 9 september mocht ik zo’n bijeenkomst begeleiden.

De bijeenkomst werd gehouden in een schoolgebouw in Den Bosch, bij stichting Resto van Harte. Resto van Harte is opgericht om mensen uit de buurt met elkaar in contact te brengen, door gezellig samen te eten. De vis die op het menu stond, was dan ook erg lekker. Er waren zo’n 40 bezoekers op deze woensdagavond én twee rechters: Lieneke de Klerk (rechter bij de rechtbank Oost-Brabant) en Annemarie Smit (raadsheer bij gerechtshof ’s-Hertogenbosch).

Ontmoet-de-rechter-3_medium

Ondanks dat de meeste aanwezigen al aardig op leeftijd waren, hadden ze nog nooit eerder een rechter ontmoet. Dit was voor hen dan ook een uitgesproken gelegenheid om de rechterlijke macht aan de tand te voelen. Na het voorgerecht werden dan ook heel wat vragen gesteld aan de rechters. Die waren soms ook best kritisch. Zo wilden sommigen graag weten waarom rechters zo laag straffen en waarom wij in Nederland geen smartengeld kennen.

Ontmoet-de-rechter-2_medium

Om het gesprek goed gaande te houden, speelde ik het spel ‘Hoger of Lager’. Tijdens dit onderdeel kregen de aanwezigen steeds een nieuw feit te horen over een inbraak. Zij mochten dan ‘raden’ of de straf hierdoor hoger of lager wordt. De rechters gaven hier hun visie op. Dit onderdeel gaf de deelnemers inzicht in waar een rechter allemaal rekening mee moet houden. Zo ontstond er toch meer begrip voor de rechtspraak.

Als laatste wilde ik ook weten hoe het nou gesteld is met de feitenkennis van de deelnemers. Weten zij bijvoorbeeld dat de hoogste straf in Nederland levenslang is? Sommigen waren toch verbaasd om er achter te komen dat je niet mag fietsen als je alcohol gedronken hebt.

Het moment dat mij toch het meeste is bij gebleven was toen ik vroeg of het voor de strafmaat van een inbreker zou moeten uitmaken als hij gelovig blijkt te zijn. Hierop zei een deelnemer: “Dan heeft die gelovige inbreker niet goed de 10 geboden gelezen, Gij zult niet stelen.”

… Al met al een geslaagd etentje!

—————————————————————————

 

Rechter terug naar zijn roots in Zoetermeer

Op maandag 14 september stond de informatiebijeenkomst bij Piëzo Centrum Palenstein in het teken van de rechtspraak. Namens ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat was Joeri Weeda aanwezig om meer te vertellen over het recht in Nederland. Hij had een échte rechter meegenomen, Hubert Nijman, die zelf is opgegroeid in Palenstein.

De aanwezigen mochten de rechter alles vragen wat ze wilden weten, en dat deden ze dan ook volop! Zo wilden ze graag weten wanneer je recht hebt op een gratis (pro deo) advocaat – als je te weinig inkomen hebt om er zelf een te betalen. En vroegen ze waarom een rechter zo lang moet studeren – omdat hij ook heel ingrijpende beslissingen moet nemen, over de levens van mensen en soms ook over kinderen.

Er was ook ruimte voor discussie, bijvoorbeeld over de hoogte van straffen in Nederland. Zo was er bij een van de aanwezigen pasgeleden ingebroken in haar huis. Wat voor straf zou zo’n inbreker krijgen? Rechter Nijman schatte dat zo iemand zo’n drie maanden gevangenisstraf zou krijgen. Dat vonden de meeste aanwezigen veel te laag. Maar wat als de inbreker gedronken zou hebben en niet goed meer wist wat hij deed? Voor sommigen werd de straf dan lager, voor anderen juist hoger. En wat als de inbreker een heel laag iq had, niet zo slim was dus? Voor de meesten maakte dat geen verschil, die zouden hem dezelfde straf geven.

De bijeenkomst eindigde met een quiz waarmee alle aanwezigen konden laten zien hoeveel ze inmiddels wisten over de rechtspraak in Nederland. En dat was behoorlijk wat!

Ontmoet-de-rechter-4_medium

Al met al was  het een heel leerzame, maar vooral ook leuke bijeenkomst, waarbij iedereen goed meedeed, vragen stelde en meediscussieerde.

 

Ook bij u?

Wilt u ook een ‘Ontmoet de rechter’ organiseren? Dat kan! Kijk voor meer informatie op onze  website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *