Huis voor democratie en rechtsstaat

Leerlingen bezetten Amsterdamse Stopera

woensdag 19 oktober 2016

Het is woensdagochtend 12 oktober, net na 9 uur, als een groep 3vwo-leerlingen onder wild geraas de raadszaal van de Amsterdamse Stopera binnendringt. In een mum van tijd zijn 28 van de 45 zetels bezet, en meteen ontdekken de 14-jarigen ook de spreekmicrofoons. “Ja hoor, probeer maar uit”, moedigt Pablo Kamsteeg ze aan. “Als je op het knopje drukt, gaat je microfoon aan.” Prompt weerklinkt door de geluidsinstallatie een kakofonie van gepraat, gelach, gezang en gefluit.

Kamsteeg is begeleider van ProDemos en de leerlingen komen van het Damstede Lyceum. Ze zijn hier voor Klassenbezoek@Gemeentehuis: een programma van 2 uur waarin leerlingen aan den lijve ondervinden hoe de gemeentepolitiek werkt. Door het hele land wordt dit programma uitgevoerd op gemeentehuizen.

Mark Rutte en meneer Peters in de Stopera

Leden van partij 'Groen' in de Stopera tijdens het programma Klassenbezoek@Gemeentehuis. Op de achtergrond de echte raadsleden Sofyan Mbarki en Marjolein Moorman (beide van de PvdA).“Straks gaan we die microfoons echt gebruiken, maar doe ze nu allemaal maar weer uit, dan kunnen we beginnen”, zegt Pablo. “Vertel op, waar denken jullie aan bij gemeentepolitiek?”

De meeste leerlingen blijken aan niks te denken, maar eentje noemt zijn moeder (‘die werkt bij de gemeente’), een ander noemt burgemeester Eberhard van der Laan, en dan komen ook Geert Wilders en Mark Rutte langs. “Besturen die de gemeente?”, vraagt Pablo. Nee, die zitten in Den Haag, dat weten ze wel.

En dan komen sommige leerlingen toch ook met antwoorden als ‘discussiërende mensen’, ‘partijen’ en ‘wethouders’. “Wat zijn wethouders?”, vraagt Pablo. Daar hoeft de leerling niet over na te denken: “Een soort ministers, maar dan in het klein, over de stad”. Niet slecht!Twee 'wethouders' in de Stopera tijdens het programma Klassenbezoek@Gemeentehuis.

Ook ‘meneer Peters’ wordt genoemd. Dat is hun docent, die bescheiden achterin is gaan zitten. Daniël Peters is echter behalve docent ook SP-raadslid in Amsterdam. Hij staat op en wijst de leerlingen aan wat zijn plek is in de zaal, waar de andere partijen zitten, en waar de burgemeester zit.

 

Debatteren met raadsleden

Nadat begeleider Pablo ook het krachtenveld van de gemeentepolitiek met de leerlingen heeft doorgenomen, wordt het tijd voor het echte werk: een debat over een vuurwerkverbod. ProDemos-begeleider Pablo Kamsteeg verdeelt in de Stopera een 3vwo-klas in vier partijen (Klassenbezoek@Gemeentehuis).Eén leerling heeft daar al een uitgesproken mening over: “Je steekt je geld in de brand”.
Pablo verdeelt de leerlingen in vier groepen: partij Blauw, partij Rood, partij Wit en partij Groen. Daarnaast wijst hij nog twee wethouders aan. Energiek gaan de leerlingen aan de slag: ze overleggen met hun fractie over hun standpunt en hun argumenten, nemen poolshoogte bij de andere partijen en proberen of ze een meerderheid voor hun moties en amendementen kunnen krijgen.

Voordat het debat begint, wijst Pablo de leerlingen nog op de twee echte raadsleden die inmiddels ook binnen zijn gekomen. Bij ieder klassenbezoek worden twee raadsleden uitgenodigd aanwezig te zijn. Vanochtend in de Stopera zijn dat Marjolein Moorman en Sofyan Mbarki. Ze stellen zich aan de leerlingen voor en vertellen over hun werk. “Eigenlijk gaat het er in het net z
o aan toe als wat jullie nu aan het doen zijn”, zegt Marjolein.

 

Vuurwerkverbod

Dan leggen de twee ‘wethouders’ hun voorstel voor: op bepaalde plekken in de stad, zoals bij verpleeghuizen en kinderboerderijen, moet er een vuurwerkverbod komen. Leden van partij 'Rood' in de Stopera tijdens het programma Klassenbezoek@Gemeentehuis. Op de achtergrond de echte raadsleden Sofyan Mbarki (PvdA) en Daniël Peters (SP).Partij Groen gaat in de aanval: zij willen een algeheel verbod. Vuurwerk is namelijk vervuilend en ook gevaarlijk: er gebeuren regelmatig ongelukken mee.

Partij Blauw riposteert dat vuurwerk de burgers tevreden houdt. En dat het goed is voor de economie. Partij Rood reageert fel: “De economie draait niet om twee dagen per jaar”. Maar Blauw krijgt steun van Partij Wit: “Een mes kun je op twee manieren gebruiken: je kunt ermee steken, maar je kunt er ook gewoon je boterham mee snijden. Daarom gaan we nog geen algeheel messenverbod instellen. Je kunt kinderen beter leren hoe ze vuurwerk op een normale manier kunnen gebruiken.” De microfoons worden voorbeeldig gebruikt, en uiteindelijk wordt het wetsvoorstel, met twee amendementen van Wit, aangenomen.

Na afloop complimenteren de twee raadsleden de kinderen met hun debatvaardigheden. En ze hebben een leuk nieuwtje: “Over twee weken gaan we het hier in de Stopera weer over vuurwerk hebben, maar dan met de échte gemeenteraad. Dus eigenlijk moeten jullie dan allemaal komen!”

 

Klassenbezoek@Gemeentehuis voor gemeenten

Wilt u als gemeente ook scholieren op bezoek op uw gemeentehuis? Meer informatie over organisatie van en meedoen aan het programma vindt u hier.