Huis voor democratie en rechtsstaat

Basisschoolleerlingen reiken Kindermiljoenennota 2017 uit

maandag 18 september 2017

Den Haag, 20170918, Aanbieden van de Kindernota in de Tweede Kamer aan Eppo Bruins

Een dag voordat de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer gepresenteerd wordt, reikten honderd leerlingen van drie basisscholen de Kindermiljoenennota uit.

De Kindermiljoenennota is het afgelopen jaar door ruim 9.000 scholieren samengesteld tijdens het lesprogramma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’. Dit lesprogramma is een samenwerking tussen Madurodam en ProDemos – Huis voor democratie en rechtstaat. Waar de coalitiepartijen de afgelopen weken nog struikelden over de salarissen van leraren, weten kinderen exact waar zij ‘hun’ 213 miljard euro vooral aan willen besteden. Zorg (27 miljard), Defensie (27 miljard) en Onderwijs (26 miljard) staan bovenaan. Sociale Zaken, al jaren het speerpunt van de Nederlandse overheid, krijgt juist het minste geld toegewezen.

Zetten van accenten

Minister-president Mark Rutte ga na het lekken van de Miljoenennota aan ‘dat het dit jaar draait om het zetten van accenten.’ Dat geldt dit jaar ook voor de Kindermiljoenennota. Er is slechts één grote stijger, namelijk de post Natuur, die dit jaar 1,2 miljard meer toegewezen kreeg dan in 2016.

Opvallender blijft de vergelijking met de echte Miljoenennota: kinderen wijzen aanzienlijk meer budget toe aan Natuur (24 miljard t.o.v. 1 miljard) en Ontwikkelingslanden (25 miljard t.o.v. 2,5 miljard). Ook de posten Defensie en Veiligheid staan bij kinderen vele malen hoger op de agenda dan bij het demissionair kabinet.

Kindermiljoenennota 2017 Rijksbegroting 2017 Kindermiljoenennota 2016 Rijksbegroting 2016
Leger 27 7,9 27 7,5
Natuur 24 1 23 0,9
Veiligheid 25 10,5 26 9,9
Sport & Cultuur 21 1,8 21 1,6
Zorg 27 75,4 27 73,3
Arme Landen 25 2,5 25 2,7
Scholen 26 32 26 32,2
Sociale Zaken 19 78,5 19 78,1
Vervoer 19 7 19 7,2
213 miljard euro 216 miljard euro 213 miljard euro 216 miljard euro

 

(Kindermiljoenennota 2017 – bron: Madurodam/ProDemos)

Tijdens het lesprogramma  ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’ leren jaarlijks honderden schoolklassen alles over de grondbeginselen van de Nederlandse democratie. Het invullen van de Kindermiljoenennota maakt deel uit van het programma. Madurodam en ProDemos willen op deze manier de fundamenten van onze democratie toegankelijk maken voor kinderen. 

Algemene Beschouwing

De 11-jarige Lieke Medema (Basisschool De Pionier, Maarssen) overhandigde de Kindermiljoenennota aan Eppo Bruins (ChristenUnie). Hij nam de begroting in ontvangst namens de Tweede Kamer. Onder zijn leiding vond er na de overhandiging ook een Algemene Beschouwing plaats. Zo kregen de aanwezige kinderen de mogelijkheid om hun keuzes toe te lichten.

Op de vraag van Bruins waarom de kinderen zoveel geld gaven aan het leger en veiligheid, was het antwoord helder. “Omdat tanks en straaljagers erg duur zijn, en de politie en het leger ons wel goed moet kunnen beschermen,” legden de kinderen uit. Ook over de zorg zijn de afgevaardigden stellig: “Het meeste geld moet naar gezondheid en zorg, want anders gaan er mensen dood.” De leerlingen hebben wel veel waardering voor de ministers, want het verdelen van zo’n groot bedrag blijkt moeilijk. “Ik twijfel steeds wat belangrijker is: veiligheid of zorg bijvoorbeeld”, aldus een van de leerlingen. 

Over de Kindermiljoenennota

Kindermiljoenennota 2017

Het afgelopen jaar vulden meer dan 9.000 kinderen uit groep 7 en 8 uit heel Nederland in Madurodam de Kindermiljoenennota in. Ze mogen in totaal 213 miljard euro verdelen over negen posten. Het invullen van de Kindermiljoenennota maakte deel uit van het programma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’. Dit programma is een samenwerking tussen Madurodam en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Tijdens dit lesprogramma scholieren over de Nederlandse democratische rechtsstaat en het Binnenhof. En dat politiek gaat om het maken van (soms moeilijke) keuzes. Ze starten in Madurodam met het spel Democracity. Daar beslissen leerlingen op democratische wijze beslissen wat er in een nieuwe stad gebouwd moet worden. Vervolgens spelen ze bij de maquette van het Binnenhof in Madurodam op een tablet de Kindermiljoenennota. Ten slotte brengen ze een bezoek aan het echte Binnenhof en krijgen ze een rondleiding door de Tweede Kamer.