Huis voor democratie en rechtsstaat

Kindermiljoenennota 2016

dinsdag 20 september 2016

Op 19 september 2016, de dag voor Prinsjesdag, hebben kinderen in de Tweede Kamer de Kindermiljoenennota overhandigd aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie Financiën Pieter Duisenberg. De kinderen konden 200 miljard euro verdelen over 9 onderwerpen. Zo kreeg Veiligheid & Justitie van de kinderen drie keer zoveel geld als in de echte Miljoenennota en Natuur kreeg meer dan 22 keer zoveel geld vergeleken met de echte begroting van 2016. Duisenberg noemde de Kindermiljoenennota ‘een belangrijk signaal dat de Tweede Kamer en de regering zeer serieus moeten nemen’.

Na het in ontvangst nemen van de Kindermiljoenennota legde Duisenberg de kinderen nog enkele dilemma’s voor om over te debatteren. Op de vraag van Duisenberg waarom de kinderen zoveel geld gaven aan het leger en veiligheid antwoordde de leerlingen: “Omdat we wapens nodig hebben om de oorlog te winnen van IS” en “omdat ons leger niet alleen ons, maar ook andere landen beschermt”.

Het programma

In het schooljaar 2015/2016 vulden meer dan 9.000 kinderen uit groep 7 en 8 uit heel Nederland in Madurodam de Kindermiljoenennota in op een tablet. Na afloop werd de uitslag behandeld in de klas. Het invullen van de Kindermiljoenennota maakt deel uit van het programma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’.

Dit programma is een samenwerking tussen Madurodam en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Madurodam besteedt al haar opbrengsten aan educatieve projecten voor kinderen.