Huis voor democratie en rechtsstaat

Kindermiljoenennota 2018 glashelder: Defensie en Zorg grote “winnaars”

maandag 17 september 2018

Kinderen laten veelbesproken thema’s Sociale Zaken en Vervoer volledig links liggen

Den Haag, 17 september 2018 – In opmaat naar de derde dinsdag van september lieten vandaag de Nederlandse kinderen alvast van zich horen: het meeste geld moet naar het leger en de zorg in Nederland. Dat blijkt uit de Kindermiljoenennota die vandaag voor de derde keer in de Tweede Kamer werd gepresenteerd. Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor Partij van de Arbeid, nam namens de Tweede Kamer het koffertje met de Kindermiljoenennota 2018 in ontvangst uit handen van de gelegenheids-Minister van Financiën Aylin (11) van de Koningin Beatrixschool uit Den Haag.

 

Met de klas op politiek avontuur

De Kindermiljoenennota is onderdeel van het educatieve programma over de grondbeginselen van de Nederlandse democratie. Een initiatief van Madurodam en ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Het afgelopen jaar kwamen 8.000 basisschoolleerlingen uit heel Nederland naar Madurodam. Na een uitleg over onze democratische grondbeginselen vulden zij allemaal hun eigen Miljoenennota in. Op verschillende plekken in het Haagse park beantwoorden kinderen vragen over politieke onderwerpen. Zo ervaren zij zelf dat politiek draait om het maken van (soms moeilijke) keuzes.

Algemene Beschouwing verliep instemmend

Tijdens de Algemene Beschouwing onder leiding van Henk Nijboer lichtten zo’n 100 leerlingen (groep 7 en 8) van de Koningin Beatrixschool hun keuzes toe. Uit de Kindermiljoennota 2018 blijkt net als vorig jaar dat kinderen vaak andere keuzes maken dan de volwassen bewindvoerders. Thema’s als sociale zaken en vervoer krijgen door de kinderen het minste geld toebedeeld, namelijk beiden 19 miljard euro. Veel belangrijker vinden zij de zorg (27 miljard), het leger (27 miljard) en veiligheid (26 miljard).
Nijboer reageerde enthousiast: “Het is een eer om vandaag deze Kindermiljoenennota in ontvangst te mogen nemen en te horen hoe Nederlandse kinderen tegen de begroting aankijken. Zij hechten bijvoorbeeld meer belang aan Natuur en Ontwikkelingssamenwerking. Vanuit de landelijke politiek is het belangrijk dat wij de standpunten van Nederlandse kinderen en de uitkomsten van deze Kindermiljoenennota ook aandacht geven in onze plannen.”

Kindermiljoenennota 2018
Rijksbegroting 2018
Kindermiljoenennota 2017
Zorg27 miljard76 miljard27 miljard
Leger27 miljard8 miljard27 miljard
Veiligheid26 miljard10 miljard25 miljard
Scholen26 miljard35 miljard26 miljard
Natuur25 miljard1 miljard24 miljard
Arme landen25 miljard2 miljard25 miljard
Sport & cultuur20 miljard2 miljard21 miljard
Sociale zaken19 miljard79 miljard19 miljard
Vervoer19 miljard8 miljard19 miljard