Huis voor democratie en rechtsstaat

Kijk- en luistertips over democratie en rechtsstaat

woensdag 6 mei 2020

Door de coronacrisis zijn alle evenementen georganiseerd door onze ProDemos Academie afgelast of uitgesteld. We zijn nu bezig vervangende online-activiteiten te ontwikkelen zoals podcasts en berichten van onze buitenlandse correspondenten over democratie en rechtsstaat. Daarnaast attenderen we nu structureler op online-evenementen van andere organisaties en op publicaties en audio-/audiovisuele producties van derden. Meer verdiepende informatie delen we via onze Activiteitenladder (hier aanmelden) en op Twitter delen we lees-, luister- en kijktips. Hierbij de eerste verzameling van die tweets.

14 april – Luistertip: Column BNR Nieuwsradio over fractievoorzittersdemocratie

De vergaderingen in de Tweede Kamer zijn tot een minimum beperkt. Alles draait om de aanpak van het coronavirus. Maar voor hoelang nog?

Luister hier naar de column van Jaap Jansen over de fractievoorzittersdemocratie op de website van BNR. 

17 & 24 april – Kijk- en Luistertip: Hot Politics Lab

In april tipte wij twee online Hot Politics Lab-sessies. Op 17 april met Shana Gadarian (Syracuse University, Political Science) over de gevolgen die angst kan hebben op politiek. En op 24 april met Chris Karpowitz en Joshua Gubler (Brigham Young University) die spraken over hun onderzoek over ‘mixed affective states’. Deze online sessie kunnen hier worden teruggekeken en geluisterd.

20 april – Leestip: Volkskrant integriteit van politici

Volkskrant – Crisis stelt integriteit van politici op de proef. In dit stuk worden verschillende aspecten belicht waarop politici in tijden van corona alert moeten zijn om hun integriteit niet te beschadigen. Lees hier het artikel.

21 april – Kijktip: De Balie Amsterdam

De Balie in Amsterdam ging in gesprek met P.C. Hooftprijs winnaar Maxim Februari. Februari: ‘De corona-app is meer dan een inbreuk op onze privacy: als de overheid big data gaat verzamelen, gaat dat ten koste van onze rechtsstaat.’ Kijk het gesprek terug op de website van De Balie.

22 april – Doetip: Our Digital Future

Op 22 April deelden wij een doetip waarin deelnemers ideeën konden indienen voor de digitale samenleving van morgen. Groepen van 2 tot 4 mensen konden een project bedenken voor de Online Thinkathon ‘Our Digital Future’. De inschrijvingen waren open tot 30 en de Thinkaton zal 13 juni eindigen. Voor meer informatie over dit initiatief ga naar: https://thinkathon.agorize.com/en/challenges

23 april – Kijktip: Vrijheidscolleges

Helaas zijn de vrijheidscolleges in Den Haag afgelast. Maar vrijheidssprekers Dieuwertje Blok, Charles Groenhuijsen en Angelique Houtveen hebben wel een vrijheidsvlog opgenomen om toch een boodschap in te spreken. Kijk deze vlogs hier terug. 

Je kan alle vrijheidscolleges van voorgaande edities ook terugkijken via het YouTube kanaal van de Vrijheidscolleges.

28 april – Lees- en luistertip: Hoe staat de rechtstaat er voor?

Op 28 april deelden wij het adviesrapport ‘Een sterke rechtsstaat’ van de Raad voor het Openbaar Bestuur. Hoe staat onze rechtsstaat ervoor, en beschermt de rechtsstaat ons in tijden van crisis.

Lees het antwoord hier, of luister naar de podcast over het rapport.

30 april – Luistertip: Microtargeting

Hoe meer data worden verzameld, hoe beter een politieke partij haar kiezers kan benaderen en beïnvloeden. Dit heet microtargeting. Radioprogramma Argos (VPRO) en De Groene Amsterdammer doken dieper in dit fenomeen. Luister de uitzending hier terug.